Mózg starzeje się szybciej, gdy brakuje mu kwasów omega-3
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Dieta uboga w kwasy omega-3 może przyspieszać starzenie się mózgu oraz wpływać na szybsze pojawienie się problemów z pamięcią - informują naukowcy.
Ich badania opublikowano w piśmie "Neurology", wydawanym przez Amerykańska Akademię Neurologii.
Wniosek ten jest wynikiem badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na grupie 1575 osób o średniej wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano objawów demencji.
Naukowcy ustalili, że uczestnicy, u których poziom wielonienasyconego kwasu omega-3 (kwas dekozaheksaenowy - DHA) był niski, gorzej radziły sobie podczas testów sprawdzających funkcje kognitywne niż osoby, u których poziom DHA był wyższy. Testy pozwoliły zbadać m.in. pamięć wzrokową, rozwiązywanie problemów, wykonywanie kilku zadań jednocześnie czy myślenie abstrakcyjne.
Wyniki rezonansu magnetycznego ujawniły ponadto, że osoby o niskim poziomie DHA miały mniejszą objętość mózgu, co wskazywało na szybciej postępujący proces starzenia. Jak zauważają autorzy artykułu, wyniki tych badań potwierdzają wcześniejsze wnioski dotyczące związku małego spożycia kwasów omega-3 z rozwojem demencji.
Kwasy omega-3 można znaleźć głównie w rybach morskich, takich jak makrela, śledź czy łosoś, a także w oleju lnianym.
Ich badania opublikowano w piśmie "Neurology", wydawanym przez Amerykańska Akademię Neurologii.
Wniosek ten jest wynikiem badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na grupie 1575 osób o średniej wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano objawów demencji.
Naukowcy ustalili, że uczestnicy, u których poziom wielonienasyconego kwasu omega-3 (kwas dekozaheksaenowy - DHA) był niski, gorzej radziły sobie podczas testów sprawdzających funkcje kognitywne niż osoby, u których poziom DHA był wyższy. Testy pozwoliły zbadać m.in. pamięć wzrokową, rozwiązywanie problemów, wykonywanie kilku zadań jednocześnie czy myślenie abstrakcyjne.
Wyniki rezonansu magnetycznego ujawniły ponadto, że osoby o niskim poziomie DHA miały mniejszą objętość mózgu, co wskazywało na szybciej postępujący proces starzenia. Jak zauważają autorzy artykułu, wyniki tych badań potwierdzają wcześniejsze wnioski dotyczące związku małego spożycia kwasów omega-3 z rozwojem demencji.
Kwasy omega-3 można znaleźć głównie w rybach morskich, takich jak makrela, śledź czy łosoś, a także w oleju lnianym.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA