Mniejsze spożycie soli to niższe koszty leczenia
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. PAP / naukawpolsce.pl
Współpraca z przemysłem spożywczym na rzecz ograniczenia spożycia soli mogłaby zapobiec setkom tysięcy zawałów i udarów oraz znacznie obniżyć koszty leczenia - informuje Reuters.
Spożywanie zbyt dużych ilości soli jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia, na którego leczenie przeznacza się rocznie w USA ponad 73 mld dolarów. Naukowcy wyliczyli, że zmniejszenie konsumpcji soli o 10 proc. zapobiegłoby prawie 514 tys. udarów i ponad 480 tys. zawałów w grupie osób, które obecnie są w wieku 40-85 lat. To z kolei pomogłoby amerykańskiemu rządowi zaoszczędzić około 32 mld dolarów.
75 proc. Amerykanów spożywa więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, czyli ponad 5 gramów dziennie. Zdaniem wielu badaczy, nawet ten próg jest zbyt wysoki, gdyż zdrowy limit powinien wynosić 2,3 gramów.
Źródłem soli są w trzech czwartych przypadków przetworzone produkty i posiłki spożywane w restauracjach, dlatego naukowcy podkreślają, że nie da się wprowadzić znaczących zmian bez współpracy z przemysłem spożywczym.
"Jeżeli współpraca ta nie będzie dobrowolna, niezbędne może okazać się wprowadzenie nowych przepisów, regulujących zawartość chlorku sodu w produktach" - mówi dr Thomas Frieden z Amerykańskiego Centrum Zapobiegania Chorobom.
W Nowym Jorku w styczniu ruszyła kampania zachęcająca producentów żywności i restauratorów do zredukowania zawartości soli o 25 proc. w ciągu najbliższych pięciu lat.
W Wielkiej Brytanii podobna kampania zaowocowała zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych o około 20-30 proc. Z inicjatywą taką wyszły również Japonia, Finlandia, Irlandia, Australia i Kanada.
Badacze podkreślają, że działania te zredukują problem nadciśnienia tętniczego wśród Amerykanów, a tym samym przyczynią się do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.
Spożywanie zbyt dużych ilości soli jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia, na którego leczenie przeznacza się rocznie w USA ponad 73 mld dolarów. Naukowcy wyliczyli, że zmniejszenie konsumpcji soli o 10 proc. zapobiegłoby prawie 514 tys. udarów i ponad 480 tys. zawałów w grupie osób, które obecnie są w wieku 40-85 lat. To z kolei pomogłoby amerykańskiemu rządowi zaoszczędzić około 32 mld dolarów.
75 proc. Amerykanów spożywa więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, czyli ponad 5 gramów dziennie. Zdaniem wielu badaczy, nawet ten próg jest zbyt wysoki, gdyż zdrowy limit powinien wynosić 2,3 gramów.
Źródłem soli są w trzech czwartych przypadków przetworzone produkty i posiłki spożywane w restauracjach, dlatego naukowcy podkreślają, że nie da się wprowadzić znaczących zmian bez współpracy z przemysłem spożywczym.
"Jeżeli współpraca ta nie będzie dobrowolna, niezbędne może okazać się wprowadzenie nowych przepisów, regulujących zawartość chlorku sodu w produktach" - mówi dr Thomas Frieden z Amerykańskiego Centrum Zapobiegania Chorobom.
W Nowym Jorku w styczniu ruszyła kampania zachęcająca producentów żywności i restauratorów do zredukowania zawartości soli o 25 proc. w ciągu najbliższych pięciu lat.
W Wielkiej Brytanii podobna kampania zaowocowała zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych o około 20-30 proc. Z inicjatywą taką wyszły również Japonia, Finlandia, Irlandia, Australia i Kanada.
Badacze podkreślają, że działania te zredukują problem nadciśnienia tętniczego wśród Amerykanów, a tym samym przyczynią się do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA