Fot. naukawpolsce.pl
Nowozelandzki miód manuka może pomóc skuteczniej leczyć zakażenia ran przewlekłych, a nawet zmniejszać oporność bakterii na antybiotyki - poinformowali naukowcy na konferencji Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej w brytyjskim mieście Harrogate.
Rose Cooper z Uniwersytetu Walijskiego badała, w jaki sposób miód manuka działa na trzy rodzaje bakterii, które często rozwijają się w ranach. Są to pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), paciorkowiec beta-hemolizujący grupy A (Streptococcus pyogenes) i gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus).
Miód manuka produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego zbieranego z rosnących w Nowej Zelandii drzew herbacianych manuka. Miód od dawna znany był ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i miał szerokie zastosowanie w leczeniu ran przez różne starożytne cywilizacje. Choć miód manuka jest także obecnie wykorzystywany w produkcji leków na rany, jego mechanizm działania nie został jeszcze w pełni poznany przez współczesną medycynę.
Cooper stara się rozwiązać ten problem, analizując działanie miodu na poziomie molekularnym.
"Miód manuka może blokować przyłączanie się bakterii do tkanek, co jest kluczową przyczyną rozwoju ostrych infekcji. Działanie to hamuje także tworzenie biofilmów, które chronią bakterie przed działaniem antybiotyków i sprzyjają trwałym zakażeniom" - wyjaśnia badaczka.
"Inne z naszych badań laboratoryjnych wykazały, że miód może zwiększać wrażliwość gronkowca złocistego na antybiotyki takie jak oksacylina. Sugeruje to, że obecne na rynku antybiotyki mogą działać skuteczniej w połączeniu z miodem manuka" - podsumowuje.
Rose Cooper z Uniwersytetu Walijskiego badała, w jaki sposób miód manuka działa na trzy rodzaje bakterii, które często rozwijają się w ranach. Są to pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), paciorkowiec beta-hemolizujący grupy A (Streptococcus pyogenes) i gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus).
Miód manuka produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego zbieranego z rosnących w Nowej Zelandii drzew herbacianych manuka. Miód od dawna znany był ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i miał szerokie zastosowanie w leczeniu ran przez różne starożytne cywilizacje. Choć miód manuka jest także obecnie wykorzystywany w produkcji leków na rany, jego mechanizm działania nie został jeszcze w pełni poznany przez współczesną medycynę.
Cooper stara się rozwiązać ten problem, analizując działanie miodu na poziomie molekularnym.
"Miód manuka może blokować przyłączanie się bakterii do tkanek, co jest kluczową przyczyną rozwoju ostrych infekcji. Działanie to hamuje także tworzenie biofilmów, które chronią bakterie przed działaniem antybiotyków i sprzyjają trwałym zakażeniom" - wyjaśnia badaczka.
"Inne z naszych badań laboratoryjnych wykazały, że miód może zwiększać wrażliwość gronkowca złocistego na antybiotyki takie jak oksacylina. Sugeruje to, że obecne na rynku antybiotyki mogą działać skuteczniej w połączeniu z miodem manuka" - podsumowuje.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA