Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań opublikowanych w "American Journal of Epidemiology".
Biorąc pod uwagę fakt, że wiele wcześniejszych badań nad zależnością pomiędzy konsumpcją warzyw i owoców a ryzykiem raka piersi prowadziło do sprzecznych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili skoncentrować się na konkretnej grupie etnicznej. W tym celu przeprowadzili badania wśród 50 tys. Afroamerykanek, które są w większym stopniu niż kobiety białe narażone na ER-ujemnego raka piersi. Jak zauważają badacze, ten rodzaj raka jest trudniejszy do wyleczenia i częściej śmiertelny niż nowotwory ER-dodatnie.
Dr Deborah Boggs wraz ze swoim zespołem naukowców stwierdziła wcześniej, że na mniejsze ryzyko tego nowotworu wpływa dieta bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby. Teraz chciała sprawdzić, które z tych składników mają największe właściwości ochronne.
Badaczka przeprowadziła analizę danych dotyczących diety i zdrowia kobiet, które brały udział w trwającym 12 lat badaniu Black Women's Health. U około 1,3 tys. z nich rozwinął się rak piersi, z czego 35 proc. przypadków było ER-ujemnych.
Na początku naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które spożywały przynajmniej dwie porcje warzyw dziennie miały o 43 proc. niższe ryzyko ER-ujemnego raka piersi niż panie spożywające mniej niż cztery porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka.
Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z kobietami, które jadły ją nie częściej niż raz w miesiącu. Podobnej zależności nie zauważono w przypadku owoców.
Dr Bogus zwraca jednak uwagę, że zbyt wcześnie jeszcze na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków, gdyż większe spożycie warzyw może być związane z ogólnym zdrowszym stylem życia i innymi czynnikami, które mogą wspomagać działanie ochronne."Większość Amerykanów nie spożywa rekomendowanych pięciu porcji warzyw dziennie, a Afroamerykanie jedzą ich średnio jeszcze mniej niż osoby rasy białej" - podkreśla dr Boggs.
Biorąc pod uwagę fakt, że wiele wcześniejszych badań nad zależnością pomiędzy konsumpcją warzyw i owoców a ryzykiem raka piersi prowadziło do sprzecznych wniosków, naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili skoncentrować się na konkretnej grupie etnicznej. W tym celu przeprowadzili badania wśród 50 tys. Afroamerykanek, które są w większym stopniu niż kobiety białe narażone na ER-ujemnego raka piersi. Jak zauważają badacze, ten rodzaj raka jest trudniejszy do wyleczenia i częściej śmiertelny niż nowotwory ER-dodatnie.
Dr Deborah Boggs wraz ze swoim zespołem naukowców stwierdziła wcześniej, że na mniejsze ryzyko tego nowotworu wpływa dieta bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby. Teraz chciała sprawdzić, które z tych składników mają największe właściwości ochronne.
Badaczka przeprowadziła analizę danych dotyczących diety i zdrowia kobiet, które brały udział w trwającym 12 lat badaniu Black Women's Health. U około 1,3 tys. z nich rozwinął się rak piersi, z czego 35 proc. przypadków było ER-ujemnych.
Na początku naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które spożywały przynajmniej dwie porcje warzyw dziennie miały o 43 proc. niższe ryzyko ER-ujemnego raka piersi niż panie spożywające mniej niż cztery porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka.
Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z kobietami, które jadły ją nie częściej niż raz w miesiącu. Podobnej zależności nie zauważono w przypadku owoców.
Dr Bogus zwraca jednak uwagę, że zbyt wcześnie jeszcze na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków, gdyż większe spożycie warzyw może być związane z ogólnym zdrowszym stylem życia i innymi czynnikami, które mogą wspomagać działanie ochronne."Większość Amerykanów nie spożywa rekomendowanych pięciu porcji warzyw dziennie, a Afroamerykanie jedzą ich średnio jeszcze mniej niż osoby rasy białej" - podkreśla dr Boggs.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA