Marchewka gotowana w całości jest zdrowsza
INFORMATOR. Ciekawostki
Przeciwnowotworowe działanie marchewki zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.
Swoje właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej składnikowi o nazwie falkarinol, który - jak dowiodły wcześniejsze badania - redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. Gdy naukowcy zbadali zawartość falkarinolu w marchewce, która była pokrojona przed gotowaniem okazało się, że zawiera ona o 25 proc. mniej tego korzystnego składnika niż marchewka gotowana w całości.
"Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych. Jeśli ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko składniki odżywcze, ale też smak" - mówi autorka badań dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle, która cztery lata temu wraz z duńskimi naukowcami odkryła prozdrowotne właściwości zawartego w marchewce falkarinolu.
Wysoka temperatura zmiękcza ścianki komórek, przez co cukier, witamina C i inne składniki, m.in. falkarinol, łatwiej się wypłukują. Gdy pokroimy marchewkę, powierzchnia narażona na działanie wysokiej temperatury zwiększa się i warzywo traci więcej składników odżywczych.
Swoje właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej składnikowi o nazwie falkarinol, który - jak dowiodły wcześniejsze badania - redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. Gdy naukowcy zbadali zawartość falkarinolu w marchewce, która była pokrojona przed gotowaniem okazało się, że zawiera ona o 25 proc. mniej tego korzystnego składnika niż marchewka gotowana w całości.
"Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych. Jeśli ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko składniki odżywcze, ale też smak" - mówi autorka badań dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle, która cztery lata temu wraz z duńskimi naukowcami odkryła prozdrowotne właściwości zawartego w marchewce falkarinolu.
Wysoka temperatura zmiękcza ścianki komórek, przez co cukier, witamina C i inne składniki, m.in. falkarinol, łatwiej się wypłukują. Gdy pokroimy marchewkę, powierzchnia narażona na działanie wysokiej temperatury zwiększa się i warzywo traci więcej składników odżywczych.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA