Magnez obniża ryzyko udaru u mężczyzn palących papierosy
INFORMATOR. Ciekawostki
Owoce kakaowca (przekrój), surowiec do otrzymywania masła kakaowego i kakao. űródło: wikipedia.org
Palacze, którzy spożywają więcej magnezu mają niższe ryzyko zatoru mózgowego, rodzaju udaru związanego z zahamowaniem dopływu krwi do mózgu - informują naukowcy ze Szwecji na łamach pisma "Archives of Internal Medicine".
Wyniki badań z ostatnich kilku lat wskazują, że zmiana diety może pomóc zapobiegać udarom. Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka i sprzyja udarom, a zatem dieta pomagająca obniżyć ciśnienie korzystnie redukuje ryzyko udaru. Uważa się, że dostarczanie organizmowi większej ilości potasu, magnezu i wapnia pomaga obniżyć ciśnienie krwi, duże ilości sodu zwiększają ciśnienie i nie są zalecane.
Susanna Larsson wraz z zespołem z Karolinska Institutet w Stockholmie, analizowała dietę 26.556 fińskich mężczyzn - palaczy w wieku od 50 do 69 lat, którzy nigdy nie doświadczyli udaru mózgu. Oprócz danych na temat diety zbierano informacje o stylu życia, przyjmowanych lekarstwach, historii palenia i aktywności fizycznej. Uczestników mierzono, ważono, określano ich ciśnienie krwi i pobierano próby krwi do badania poziomu cukru i cholesterolu.
W przeciągu 13,6 lat 2.702 uczestników projektu doświadczyło zatoru mózgowego, 383 miało krwotoki wewnątrzmózgowe, 196 - krwotoki podpajęczynówkowe czyli rodzaj krwawienia w przestrzeni pomiędzy mózgiem a otaczającymi go tkankami i 84 mężczyzn doznało niezidentyfikowanego rodzaju udaru mózgu.
Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, cukrzyca i poziom cholesterolu we krwi okazało się, że mężczyźni którzy spożywali dużo magnezu (średnio 589 miligramów dziennie) mieli o 15 procent niższe ryzyko zatoru mózgowego, niż ci którzy spożywali mało magnezu (około 373 miligramy dziennie). Zależność ta objawiała się najsilniej u mężczyzn przed 60 rokiem życia.
Spożycie magnezu nie wpływało na inne rodzaje udaru mózgu, podobnie jak ilość przyjmowanego sodu, wapnia i potasu.
Autorzy pracy tłumaczą zależność pomiędzy ilością spożywanego potasu a obniżeniem ryzyka zatorów tym, że magnez może obniżać poziom cholesterolu a także wpływać na metabolizm glukozy. Zdaniem naukowców "wyniki sugerują, że spożywanie produktów bogatych w magnez takich jak pieczywo pełnoziarniste może pomóc zapobiegać zatorom mózgowym". Nie wiadomo jeszcze czy sztuczne wzbogacanie diety w magnez odnosi podobne korzystne skutki.
Wyniki badań z ostatnich kilku lat wskazują, że zmiana diety może pomóc zapobiegać udarom. Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka i sprzyja udarom, a zatem dieta pomagająca obniżyć ciśnienie korzystnie redukuje ryzyko udaru. Uważa się, że dostarczanie organizmowi większej ilości potasu, magnezu i wapnia pomaga obniżyć ciśnienie krwi, duże ilości sodu zwiększają ciśnienie i nie są zalecane.
Susanna Larsson wraz z zespołem z Karolinska Institutet w Stockholmie, analizowała dietę 26.556 fińskich mężczyzn - palaczy w wieku od 50 do 69 lat, którzy nigdy nie doświadczyli udaru mózgu. Oprócz danych na temat diety zbierano informacje o stylu życia, przyjmowanych lekarstwach, historii palenia i aktywności fizycznej. Uczestników mierzono, ważono, określano ich ciśnienie krwi i pobierano próby krwi do badania poziomu cukru i cholesterolu.
W przeciągu 13,6 lat 2.702 uczestników projektu doświadczyło zatoru mózgowego, 383 miało krwotoki wewnątrzmózgowe, 196 - krwotoki podpajęczynówkowe czyli rodzaj krwawienia w przestrzeni pomiędzy mózgiem a otaczającymi go tkankami i 84 mężczyzn doznało niezidentyfikowanego rodzaju udaru mózgu.
Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, cukrzyca i poziom cholesterolu we krwi okazało się, że mężczyźni którzy spożywali dużo magnezu (średnio 589 miligramów dziennie) mieli o 15 procent niższe ryzyko zatoru mózgowego, niż ci którzy spożywali mało magnezu (około 373 miligramy dziennie). Zależność ta objawiała się najsilniej u mężczyzn przed 60 rokiem życia.
Spożycie magnezu nie wpływało na inne rodzaje udaru mózgu, podobnie jak ilość przyjmowanego sodu, wapnia i potasu.
Autorzy pracy tłumaczą zależność pomiędzy ilością spożywanego potasu a obniżeniem ryzyka zatorów tym, że magnez może obniżać poziom cholesterolu a także wpływać na metabolizm glukozy. Zdaniem naukowców "wyniki sugerują, że spożywanie produktów bogatych w magnez takich jak pieczywo pełnoziarniste może pomóc zapobiegać zatorom mózgowym". Nie wiadomo jeszcze czy sztuczne wzbogacanie diety w magnez odnosi podobne korzystne skutki.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA