Magnetyczny język będzie smakował pomidory
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Duńscy uczeni duńscy opracowali czujnik smaku, tzw. magnetyczny język, który pomoże producentom koncentratu pomidorowego i puszkowanych pomidorów w określeniu właściwego smaku tych warzyw – poinformował magazyn „New Scientist” i portal Kobenhavns Universitet.
Zespół naukowców z Kobenhavns Universitet pod kierownictwem prof. Andersa Malmendala, dokonał analizy chemicznej 18 typów puszkowanych pomidorów i koncentratu pomidorowego, poprzez badanie atomów wodoru metodą magnetycznego rezonansu jądrowego.
Proton w jądrze atomu wodoru działa jak mały magnes. Ładunek energii zmienia jego pole magnetyczne; proton z kolei uwalnia energię wracając do swojego oryginalnego ustawienia pola. Położenie atomu wodoru w złożonej molekule, np. cukru znajdującego się w pomidorach, wpływa na to, jak szybko energia ta jest uwalniana. Tworzy to niepowtarzalną charakterystykę molekuł cukru, opartą na czasie tego uwolnienia. Na jej podstawie naukowcy zidentyfikowali cukry i białka tworzące aminokwasy w każdej próbce pomidorów.
Korelacje te następnie zostały zestawione z danymi o czynnikach, który nie można określić pomiarami, jak smak słony, słodki i gorzki. Tabele danych opracowali doświadczeni testerzy, oznaczając każdy czynnik cyfrą od 1 do 10.
Fot. zdrowemiasto.pl
Umożliwiło to budowę systemu opartego na oprogramowaniu działającym na urządzeniu spektroskopii magnetycznego rezonansu jądrowego. Może ono dokonywać pomiaru właściwości pomidorów jeszcze przed procesem produkcji, bezpośrednio w zbiornikach. Umożliwi to tworzenie kompozycji z różnych rodzajów pomidorów, dla zapewnienia lepszego smaku przetworom.
Jak poinformowała ekipa uczonych w opisie wynalazku, jego wprowadzenie nie oznacza bynajmniej zwolnienia testerów, którzy obecnie będą badali produkty w trakcie przerobu i finalne, bowiem „smak jest w istocie trudny do pomierzenia”.
Opis badań i całego oprogramowania znalazł się w listopadowym numerze „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Zespół naukowców z Kobenhavns Universitet pod kierownictwem prof. Andersa Malmendala, dokonał analizy chemicznej 18 typów puszkowanych pomidorów i koncentratu pomidorowego, poprzez badanie atomów wodoru metodą magnetycznego rezonansu jądrowego.
Proton w jądrze atomu wodoru działa jak mały magnes. Ładunek energii zmienia jego pole magnetyczne; proton z kolei uwalnia energię wracając do swojego oryginalnego ustawienia pola. Położenie atomu wodoru w złożonej molekule, np. cukru znajdującego się w pomidorach, wpływa na to, jak szybko energia ta jest uwalniana. Tworzy to niepowtarzalną charakterystykę molekuł cukru, opartą na czasie tego uwolnienia. Na jej podstawie naukowcy zidentyfikowali cukry i białka tworzące aminokwasy w każdej próbce pomidorów.
Korelacje te następnie zostały zestawione z danymi o czynnikach, który nie można określić pomiarami, jak smak słony, słodki i gorzki. Tabele danych opracowali doświadczeni testerzy, oznaczając każdy czynnik cyfrą od 1 do 10.
Fot. zdrowemiasto.pl
Umożliwiło to budowę systemu opartego na oprogramowaniu działającym na urządzeniu spektroskopii magnetycznego rezonansu jądrowego. Może ono dokonywać pomiaru właściwości pomidorów jeszcze przed procesem produkcji, bezpośrednio w zbiornikach. Umożliwi to tworzenie kompozycji z różnych rodzajów pomidorów, dla zapewnienia lepszego smaku przetworom.
Jak poinformowała ekipa uczonych w opisie wynalazku, jego wprowadzenie nie oznacza bynajmniej zwolnienia testerów, którzy obecnie będą badali produkty w trakcie przerobu i finalne, bowiem „smak jest w istocie trudny do pomierzenia”.
Opis badań i całego oprogramowania znalazł się w listopadowym numerze „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA