Lubisz jeść tłuste potrawy? Masz to w genach
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie - twierdzą naukowcy, którzy odkryli, że osoby posiadające określone wersje genu CD36 mają większą potrzebę spożywania tłustych potraw i są bardziej narażone na otyłość niż osoby posiadające inne wersje tego genu.
Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.
Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.
"Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa" - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.
Fot. zdrowemiasto.pl
Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.
Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.
"Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa" - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.
Fot. zdrowemiasto.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA