Leptyna zmniejsza ryzyko Alzheimera
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Leptyna zmniejsza ryzyko Alzheimera

Leptyna zmniejsza ryzyko Alzheimera

INFORMATOR. Ciekawostki

KOC

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 22-12-2009
Wysoki poziom leptyny, hormonu, który stymuluje apetyt, redukuje ryzyko choroby Alzheimera - dowodzą amerykańscy naukowcy na łamach pisma "JAMA".

12-letnie badania, które przeprowadził zespół z Uniwersytetu Bostońskiego, wykazały, że na rozwój Alzheimera najbardziej narażeni byli ci, u których poziom leptyny był najniższy.

Leptyna jest hormonem wytwarzanym przez komórki tłuszczowe, który stymuluje apetyt wysyłając do mózgu informacje o zasobach energetycznych organizmu. Badacze wciąż pracują nad wykorzystaniem działania tego hormonu w leczeniu otyłości.

Najnowsze badania wykazały jednak, że leptyna może mieć pozytywny wpływ również na mózg. Naukowcy przez 12 lat regularnie analizowali wyniki tomografii mózgu 198 starszych osób. Okazało się, że na Alzheimera zachorowało 25 proc. badanych, u których poziom leptyny był najniższy, w porównaniu z zaledwie sześcioma procentami osób, u których poziom tego hormonu był wysoki.

Pozytywny wpływ leptyny na pracę mózgu potwierdziły już wcześniejsze badania, przeprowadzone w celu ustalenia, dlaczego otyli pacjenci z cukrzycą często mają problemy z pamięcią. Podawano wówczas leptynę myszom, dzięki czemu zmniejszył się poziom amyloidu beta w ich mózgach.

"Poziom leptyny u osób starszych może być jednym z wyznaczników zdrowego starzenia się mózgu, a przede wszystkim może otworzyć nowe możliwości leczenia i zapobiegania chorobie Alzheimera" - autorka badań dr Sudha Seshadri.

KOC, 22-12-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe