Kurkumina może pomóc w walce z chorobą Parkinsona
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Związek chemiczny zawarty w przyprawie curry, przeciwdziała agregacji białek biorących udział w procesie rozwoju choroby Parkinsona - informuje "Journal of Biological Chemistry".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan w USA wcześniej wykazali, że wolno zwijające się białko o nazwie alfa-synukleina powoduje agregację, która jest pierwszym krokiem w rozwoju m.in. choroby Parkinsona. Ich obecna analiza sugeruje, że procesowi temu może zapobiegać występująca w kłączach kurkumy (ostryżu długiego) kurkumina, która silnie wiąże się z alfa-synukleiną.
Podczas badań prowadzonych w laboratorium naukowcy analizowali zwijanie się (fałdowanie) białka, czyli proces tworzenia stabilnej struktury docelowej z łańcucha polipeptydowego.
Okazało się, że, łącząc się z alfa-synukleiną, kurkumina przyspiesza tempo fałdowania oraz zapobiega łączeniu się z innymi białkami. Znalezienie związku, który jest w stanie "naprawić" białko, gdy tylko zaczyna się ono nieprawidłowo zwijać, może doprowadzić do stworzenia leków na niektóre choroby - wyjaśnia prowadząca badania Lisa Lapidus.
Naukowcy dodają jednak, że możliwość zastosowania kurkuminy w charakterze leku może być jednak dość ograniczona, gdyż związek ten nie przedostaje się łatwo do mózgu, gdzie zachodzą procesy nieprawidłowego zwijania się białka.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan w USA wcześniej wykazali, że wolno zwijające się białko o nazwie alfa-synukleina powoduje agregację, która jest pierwszym krokiem w rozwoju m.in. choroby Parkinsona. Ich obecna analiza sugeruje, że procesowi temu może zapobiegać występująca w kłączach kurkumy (ostryżu długiego) kurkumina, która silnie wiąże się z alfa-synukleiną.
Podczas badań prowadzonych w laboratorium naukowcy analizowali zwijanie się (fałdowanie) białka, czyli proces tworzenia stabilnej struktury docelowej z łańcucha polipeptydowego.
Okazało się, że, łącząc się z alfa-synukleiną, kurkumina przyspiesza tempo fałdowania oraz zapobiega łączeniu się z innymi białkami. Znalezienie związku, który jest w stanie "naprawić" białko, gdy tylko zaczyna się ono nieprawidłowo zwijać, może doprowadzić do stworzenia leków na niektóre choroby - wyjaśnia prowadząca badania Lisa Lapidus.
Naukowcy dodają jednak, że możliwość zastosowania kurkuminy w charakterze leku może być jednak dość ograniczona, gdyż związek ten nie przedostaje się łatwo do mózgu, gdzie zachodzą procesy nieprawidłowego zwijania się białka.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA