Fot. zdrowemiasto.pl
Duże ilości kofeiny przyjmowane podczas ciąży zwiększają ryzyko poronienia - ostrzegają naukowcy z Kaiser Permanente Division of Research na łamach pisma "American Journal of Obstetrics and Gynecology".
Badacze udowodnili po raz pierwszy na tak dużą skalę, że spożywanie dużych ilości kofeiny wraz z kawą, herbatą czy gorącą czekoladą, w ciąży jest niebezpieczne. Co ważne, podczas badań uwzględnili między innymi takie objawy ciążowe jak mdłości i wymioty, często związane z awersją do kofeiny. Poprzednie prace zwracały uwagę na niekorzystny wpływ kofeiny na rozwój płodu i ryzyko poronienia, tym razem naukowcy biorąc pod uwagę wszystkie czynniki towarzyszące ostatecznie potwierdzili tą tezę.
W badaniach wzięło udział 1,063 uczestniczek, które nie zmieniły swoich nawyków odnośnie spożywania napojów kofeinowych podczas ciąży. Podczas szczegółowych wywiadów ustalano spożycie różnych napojów zawierających kofeinę, a także zbierano informację na temat wieku przyszłych mam, stanu cywilnego, palenia, spożywania alkoholu, innych czynników ryzyka oraz mdłości i wymiotów.
W trakcie trwania projektu 172 uczestniczki (16, 18proc.) poroniły. 25 procent kobiet w ogóle nie przyjmowało napojów kofeinowych, 60 procent spożywało 0-200mg kofeiny dziennie, a 15 procent przyjmowało ponad 200 miligramów kofeiny w ciągu jednego dnia.
Wyniki badań wykazały, że kobiety które przyjmowały 200 lub więcej miligramów kofeiny dziennie (np. dwie lub więcej filiżanki mocnej kawy) miały aż dwukrotnie wyższe ryzyko poronienia od pań, które na okres ciąży przerwały spożywanie kofeiny. Kobiety spożywające mniej niż 200mg kofeiny miały ryzyko poronienia zwiększone o około 40proc.
Ryzyko to, jak wykazali naukowcy, jest związane z działaniem kofeiny samej w sobie, ponieważ takie same efekty obserwowano dla kawy, herbaty, wody sodowej z dodatkiem kofeiny czy gorącej czekolady. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, ale niestety nie może być przez niego metabolizowana, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego właśnie powodu kofeina może wpływać na rozwój komórek i zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co negatywnie wpływa na rozwój malucha.
Autorzy pracy radzą przyszłym mamom, żeby w miarę możliwości zrezygnowały na czas ciąży ze spożywania napojów kofeinowych, lub ograniczyły się do małej filiżanki dziennie. A na odzyskanie energii proponują spacer, jogę, suszone owoce i orzechy.
Badacze udowodnili po raz pierwszy na tak dużą skalę, że spożywanie dużych ilości kofeiny wraz z kawą, herbatą czy gorącą czekoladą, w ciąży jest niebezpieczne. Co ważne, podczas badań uwzględnili między innymi takie objawy ciążowe jak mdłości i wymioty, często związane z awersją do kofeiny. Poprzednie prace zwracały uwagę na niekorzystny wpływ kofeiny na rozwój płodu i ryzyko poronienia, tym razem naukowcy biorąc pod uwagę wszystkie czynniki towarzyszące ostatecznie potwierdzili tą tezę.
W badaniach wzięło udział 1,063 uczestniczek, które nie zmieniły swoich nawyków odnośnie spożywania napojów kofeinowych podczas ciąży. Podczas szczegółowych wywiadów ustalano spożycie różnych napojów zawierających kofeinę, a także zbierano informację na temat wieku przyszłych mam, stanu cywilnego, palenia, spożywania alkoholu, innych czynników ryzyka oraz mdłości i wymiotów.
W trakcie trwania projektu 172 uczestniczki (16, 18proc.) poroniły. 25 procent kobiet w ogóle nie przyjmowało napojów kofeinowych, 60 procent spożywało 0-200mg kofeiny dziennie, a 15 procent przyjmowało ponad 200 miligramów kofeiny w ciągu jednego dnia.
Wyniki badań wykazały, że kobiety które przyjmowały 200 lub więcej miligramów kofeiny dziennie (np. dwie lub więcej filiżanki mocnej kawy) miały aż dwukrotnie wyższe ryzyko poronienia od pań, które na okres ciąży przerwały spożywanie kofeiny. Kobiety spożywające mniej niż 200mg kofeiny miały ryzyko poronienia zwiększone o około 40proc.
Ryzyko to, jak wykazali naukowcy, jest związane z działaniem kofeiny samej w sobie, ponieważ takie same efekty obserwowano dla kawy, herbaty, wody sodowej z dodatkiem kofeiny czy gorącej czekolady. Kofeina przenika przez łożysko do rozwijającego się płodu, ale niestety nie może być przez niego metabolizowana, ponieważ jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Z tego właśnie powodu kofeina może wpływać na rozwój komórek i zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co negatywnie wpływa na rozwój malucha.
Autorzy pracy radzą przyszłym mamom, żeby w miarę możliwości zrezygnowały na czas ciąży ze spożywania napojów kofeinowych, lub ograniczyły się do małej filiżanki dziennie. A na odzyskanie energii proponują spacer, jogę, suszone owoce i orzechy.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA