Jedzenie wpływa na nastrój - są na to bardzo naukowe dowody
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Zbyt niski poziom kwasów omega-3 w diecie zmienia komunikację pomiędzy komórkami w regionie mózgu odpowiedzialnym za zachowanie i emocje oraz powoduje obniżenie nastroju - ostrzegają naukowcy z Francji na łamach pisma "Nature Neuroscience".
Autorzy pracy przeprowadzili swoje badania na myszach, ale z wcześniejszych prac wiadomo, że zwłaszcza typowa zachodnia dieta jest uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, tak więc wyniki badań pozwolą ocenić wpływ złego odżywiania na zaburzenia nastroju u ludzi.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 są dla naszego organizmu bardzo ważne, wiadomo że mogą poprawiać pamięć, redukować szkodliwy wpływ stresu, chronić przed udarem, zmniejszać ryzyko raka jelita i utraty wzroku. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby (takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i śledź), orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.
Olivier Manzoni i Sophie LayA wraz z kolegami z instytutów badawczych w Marsylii i Bordeaux odkryli, że myszy, hodowane na diecie ubogiej w kasy omega-3 i urodzone przez samice hodowane na takiej samej diecie, wykazują zaburzenia nastroju - zwiększony lęk i zachowania depresyjne.
Badania mózgu tych gryzoni pozwoliły stwierdzić brak odpowiedniej plastyczności synaptycznej (czyli zmieniających się w zależności od warunków połączeń pomiędzy neuronami) w dwóch regionach mózgu zaangażowanych w kontrolę zachowań emocjonalnych - tzw. jądrze półleżącym i korze przedczołowej. Autorzy pracy odkryli również, że za te zaburzenia odpowiedzialne są braki w sygnalizacji za pośrednictwem receptora kannabinoidowego typu 1.
Chociaż wyniki pracy dotyczą na razie myszy, z całą pewnością jedzenie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wyjdzie nam na zdrowie a może przy okazji poprawi humor.
Autorzy pracy przeprowadzili swoje badania na myszach, ale z wcześniejszych prac wiadomo, że zwłaszcza typowa zachodnia dieta jest uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, tak więc wyniki badań pozwolą ocenić wpływ złego odżywiania na zaburzenia nastroju u ludzi.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 są dla naszego organizmu bardzo ważne, wiadomo że mogą poprawiać pamięć, redukować szkodliwy wpływ stresu, chronić przed udarem, zmniejszać ryzyko raka jelita i utraty wzroku. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby (takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i śledź), orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.
Olivier Manzoni i Sophie LayA wraz z kolegami z instytutów badawczych w Marsylii i Bordeaux odkryli, że myszy, hodowane na diecie ubogiej w kasy omega-3 i urodzone przez samice hodowane na takiej samej diecie, wykazują zaburzenia nastroju - zwiększony lęk i zachowania depresyjne.
Badania mózgu tych gryzoni pozwoliły stwierdzić brak odpowiedniej plastyczności synaptycznej (czyli zmieniających się w zależności od warunków połączeń pomiędzy neuronami) w dwóch regionach mózgu zaangażowanych w kontrolę zachowań emocjonalnych - tzw. jądrze półleżącym i korze przedczołowej. Autorzy pracy odkryli również, że za te zaburzenia odpowiedzialne są braki w sygnalizacji za pośrednictwem receptora kannabinoidowego typu 1.
Chociaż wyniki pracy dotyczą na razie myszy, z całą pewnością jedzenie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wyjdzie nam na zdrowie a może przy okazji poprawi humor.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA