Jedzenie sushi zmienia genom bakterii w ludzkim jelicie
INFORMATOR. Ciekawostki
Źródło: wikipedia.org
Bakterie rozkładające wodorosty używane do przyrządzania sushi przekazują swoje geny bakteriom zamieszkującym ludzkie jelito, co pozwala lepiej trawić - informuje 'Nature".
Zespół Jana-Hendrika Hehemanna z Universite Pierre et Marie Curie (UPMC)w Paryżu badał czerwone glony z gromady krasnorostów (rodzaj Porphyra). Jeden nich, z japońska zwany nori (Porphyra leucosticta) jest używany - na surowo - do przygotowywania sushi.
Na nori żyją bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzają one nieznany dotąd enzym - porfiranazę. Ten silnie działający enzym rozkłada odporną, zbudowana ze specyficznych wielocukrów ścianę komórkową, otaczająca komórki krasnorostów, co umożliwia bakteriom odżywianie.
Dr Miriam Czjzek, również z UPMC, przeszukała setki baz danych, szukając genu kodującego porfiranazę - okazało się, że taki sam enzym wytwarzają także bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japończyków. Niektóre gatunki bakterii jelitowych wytwarzały inne enzymy o podobnym działaniu - także rozkładające ścianę komórkową glonów. Dzięki temu jedzący sushi lepiej wykorzystuje wartości odżywcze glonów (przeciętny Japończyk spożywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej Amerykanów nie wykazały, by ich osobiste bakterie miały gen umożliwiający trawienie wodorostów.
Jak zauważają autorzy badań, nie każde nori wyposaży nasze jelitowe bakterie w nowy enzym - glony muszą być świeże. Nori dostępne w supermarketach są sterylizowane wysoką temperaturą, więc nie zawierają żywych bakterii.
Zespół Jana-Hendrika Hehemanna z Universite Pierre et Marie Curie (UPMC)w Paryżu badał czerwone glony z gromady krasnorostów (rodzaj Porphyra). Jeden nich, z japońska zwany nori (Porphyra leucosticta) jest używany - na surowo - do przygotowywania sushi.
Na nori żyją bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzają one nieznany dotąd enzym - porfiranazę. Ten silnie działający enzym rozkłada odporną, zbudowana ze specyficznych wielocukrów ścianę komórkową, otaczająca komórki krasnorostów, co umożliwia bakteriom odżywianie.
Dr Miriam Czjzek, również z UPMC, przeszukała setki baz danych, szukając genu kodującego porfiranazę - okazało się, że taki sam enzym wytwarzają także bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japończyków. Niektóre gatunki bakterii jelitowych wytwarzały inne enzymy o podobnym działaniu - także rozkładające ścianę komórkową glonów. Dzięki temu jedzący sushi lepiej wykorzystuje wartości odżywcze glonów (przeciętny Japończyk spożywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej Amerykanów nie wykazały, by ich osobiste bakterie miały gen umożliwiający trawienie wodorostów.
Jak zauważają autorzy badań, nie każde nori wyposaży nasze jelitowe bakterie w nowy enzym - glony muszą być świeże. Nori dostępne w supermarketach są sterylizowane wysoką temperaturą, więc nie zawierają żywych bakterii.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA