Jedzenie mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju raka pęcherza
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Ludzie, którzy często jedzą mięso poddane obróbce w wysokiej temperaturze mają podwyższone ryzyko zachorowania na raka pęcherza - ostrzegli naukowcy z Teksasu podczas tegorocznego spotkania Amerykańskiego Związku Badania Raka. Dodatkowo podatność na zachorowanie zwiększają niektóre warianty genów.
Wiadomo, że w mięsie gotowanym w wysokiej temperaturze, grilowanym oraz mocno wysmażonym powstają aminy heterocykliczne - związki mutagenne, których spożycie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Badaniem wpływu jedzenia mięsa na ryzyko raka pęcherza objęto 884 osoby chore i 878 osób zdrowych w tym samym wieku, tej samej płci i pochodzenia. Na podstawie ankiet określono zwyczaje żywieniowe uczestników i podzielono ich na 4 grupy, w zależności od ilości spożywanego czerwonego mięsa.
Jak się okazało osoby, które jadły najwięcej mięsa miały blisko półtora raza większe ryzyko zachorowania na raka pęcherza i niż ci, którzy jedli takiego mięsa najmniej. Według wyników najbardziej szkodliwe jest jedzenie steków wołowych, kotletów wieprzowych i bekonu; ale nawet chude białe mięso kiedy jest smażone zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka.
Naukowcy zbadali także DNA uczestników, żeby sprawdzić czy geny zaangażowane w metabolizm amin mają wpływ na ryzyko. Okazało się, że posiadacze 7 lub więcej pechowych wariantów genów jedzący dużo mięsa aż 5 razy częściej niż inni chorują na raka pęcherza.
Jak podkreślają badacze, ich praca dowodzi jednoznacznie, że nasza dieta oraz sposób przygotowywania ma wpływ na ryzyko zachorowania na nowotwory.
Wiadomo, że w mięsie gotowanym w wysokiej temperaturze, grilowanym oraz mocno wysmażonym powstają aminy heterocykliczne - związki mutagenne, których spożycie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Badaniem wpływu jedzenia mięsa na ryzyko raka pęcherza objęto 884 osoby chore i 878 osób zdrowych w tym samym wieku, tej samej płci i pochodzenia. Na podstawie ankiet określono zwyczaje żywieniowe uczestników i podzielono ich na 4 grupy, w zależności od ilości spożywanego czerwonego mięsa.
Jak się okazało osoby, które jadły najwięcej mięsa miały blisko półtora raza większe ryzyko zachorowania na raka pęcherza i niż ci, którzy jedli takiego mięsa najmniej. Według wyników najbardziej szkodliwe jest jedzenie steków wołowych, kotletów wieprzowych i bekonu; ale nawet chude białe mięso kiedy jest smażone zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka.
Naukowcy zbadali także DNA uczestników, żeby sprawdzić czy geny zaangażowane w metabolizm amin mają wpływ na ryzyko. Okazało się, że posiadacze 7 lub więcej pechowych wariantów genów jedzący dużo mięsa aż 5 razy częściej niż inni chorują na raka pęcherza.
Jak podkreślają badacze, ich praca dowodzi jednoznacznie, że nasza dieta oraz sposób przygotowywania ma wpływ na ryzyko zachorowania na nowotwory.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA