Jedzenie cytrusów obniża ryzyko udaru u kobiet
INFORMATOR, Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Składnik owoców cytrusowych może obniżać ryzyko udaru mózgu – wskazują badania na blisko 70 tys. kobiet. Informację na ten temat podaje czasopismo „Stroke”.
Naukowcy z University of East Anglia w Norwich doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zbieranych przez 14 lat wśród blisko 70 tys. kobiet (w badaniu o nazwie Nurse's Health Study). Raz na cztery lata panie udzielały informacji na temat spożywanych przez siebie pokarmów, zwłaszcza owoców i warzyw.
Analizę przeprowadzono pod kątem zawartości w diecie związków roślinnych o nazwie flawonoidy a ogólnym ryzykiem udaru mózgu, jak również udaru niedokrwiennego i krwotocznego.
Flawonoidy pełnią w roślinach funkcję barwników, przeciwutleniaczy (neutralizują wolne rodniki), a także stanowią naturalną ochronę przed grzybami i owadami. Pod uwagę badacze wzięli sześć głównych podgrup flawonoidów, które wchodzą w skład składnikiem diety Amerykanów. Były to flawonony, antocyjany, flawono-3-ole, flawonoidy polimeryczne, flawonole i flawony.
Nie zaobserwowano związku między ogólnym spożyciem flawonoidów a ryzykiem udaru mózgu. Jednak kobiety, których dieta była bogata we flawonony z cytrusów miały o ok. 20 proc. niże ryzyko udaru niedokrwiennego (tj. spowodowanego zablokowaniem tętnicy przez zakrzep) w porównaniu z paniami, które konsumowały ich najmniej.
Jak oceniają autorzy pracy, wyniki najnowszych badań epidemiologicznych potwierdzają rezultaty wcześniejszych prac eksperymentalnych, z których wynikało, że składniki cytrusów mają działanie ochronne wobec serca.
Fot. zdrowemiasto.pl
Może to po części wynikać z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływ na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.
W najnowszych badaniach źródłem flawononów były głównie (tj. w 82 proc.) pomarańcze i sok pomarańczowy, a w dalszej kolejności grejpfruty i sok grejpfrutowy (14 proc.). Badacze rekomendują jednak zwiększenie spożycia owoców cytrusowych, a nie soków z powodu wysokiej zawartości cukru w tych, które są produkowane na rynek.
Naukowcy z University of East Anglia w Norwich doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zbieranych przez 14 lat wśród blisko 70 tys. kobiet (w badaniu o nazwie Nurse's Health Study). Raz na cztery lata panie udzielały informacji na temat spożywanych przez siebie pokarmów, zwłaszcza owoców i warzyw.
Analizę przeprowadzono pod kątem zawartości w diecie związków roślinnych o nazwie flawonoidy a ogólnym ryzykiem udaru mózgu, jak również udaru niedokrwiennego i krwotocznego.
Flawonoidy pełnią w roślinach funkcję barwników, przeciwutleniaczy (neutralizują wolne rodniki), a także stanowią naturalną ochronę przed grzybami i owadami. Pod uwagę badacze wzięli sześć głównych podgrup flawonoidów, które wchodzą w skład składnikiem diety Amerykanów. Były to flawonony, antocyjany, flawono-3-ole, flawonoidy polimeryczne, flawonole i flawony.
Nie zaobserwowano związku między ogólnym spożyciem flawonoidów a ryzykiem udaru mózgu. Jednak kobiety, których dieta była bogata we flawonony z cytrusów miały o ok. 20 proc. niże ryzyko udaru niedokrwiennego (tj. spowodowanego zablokowaniem tętnicy przez zakrzep) w porównaniu z paniami, które konsumowały ich najmniej.
Jak oceniają autorzy pracy, wyniki najnowszych badań epidemiologicznych potwierdzają rezultaty wcześniejszych prac eksperymentalnych, z których wynikało, że składniki cytrusów mają działanie ochronne wobec serca.
Fot. zdrowemiasto.pl
Może to po części wynikać z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływ na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.
W najnowszych badaniach źródłem flawononów były głównie (tj. w 82 proc.) pomarańcze i sok pomarańczowy, a w dalszej kolejności grejpfruty i sok grejpfrutowy (14 proc.). Badacze rekomendują jednak zwiększenie spożycia owoców cytrusowych, a nie soków z powodu wysokiej zawartości cukru w tych, które są produkowane na rynek.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA