Jedzenie cytrusów obniża ryzyko udaru u kobiet
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Jedzenie cytrusów obniża ryzyko udaru u kobiet

Jedzenie cytrusów obniża ryzyko udaru u kobiet

INFORMATOR, Ciekawostki

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 03-03-2012

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Składnik owoców cytrusowych może obniżać ryzyko udaru mózgu – wskazują badania na blisko 70 tys. kobiet. Informację na ten temat podaje czasopismo „Stroke”.

Naukowcy z University of East Anglia w Norwich doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych zbieranych przez 14 lat wśród blisko 70 tys. kobiet (w badaniu o nazwie Nurse's Health Study). Raz na cztery lata panie udzielały informacji na temat spożywanych przez siebie pokarmów, zwłaszcza owoców i warzyw.

Analizę przeprowadzono pod kątem zawartości w diecie związków roślinnych o nazwie flawonoidy a ogólnym ryzykiem udaru mózgu, jak również udaru niedokrwiennego i krwotocznego.

Flawonoidy pełnią w roślinach funkcję barwników, przeciwutleniaczy (neutralizują wolne rodniki), a także stanowią naturalną ochronę przed grzybami i owadami. Pod uwagę badacze wzięli sześć głównych podgrup flawonoidów, które wchodzą w skład składnikiem diety Amerykanów. Były to flawonony, antocyjany, flawono-3-ole, flawonoidy polimeryczne, flawonole i flawony.

Nie zaobserwowano związku między ogólnym spożyciem flawonoidów a ryzykiem udaru mózgu. Jednak kobiety, których dieta była bogata we flawonony z cytrusów miały o ok. 20 proc. niże ryzyko udaru niedokrwiennego (tj. spowodowanego zablokowaniem tętnicy przez zakrzep) w porównaniu z paniami, które konsumowały ich najmniej.

Jak oceniają autorzy pracy, wyniki najnowszych badań epidemiologicznych potwierdzają rezultaty wcześniejszych prac eksperymentalnych, z których wynikało, że składniki cytrusów mają działanie ochronne wobec serca.

ananas_660.jpg
Fot. zdrowemiasto.pl

Może to po części wynikać z przeciwzapalnego działania flawononów i ich korzystnego wpływ na ściany naczyń krwionośnych, z czym wiąże się niższe ryzyko miażdżycy.

W najnowszych badaniach źródłem flawononów były głównie (tj. w 82 proc.) pomarańcze i sok pomarańczowy, a w dalszej kolejności grejpfruty i sok grejpfrutowy (14 proc.). Badacze rekomendują jednak zwiększenie spożycia owoców cytrusowych, a nie soków z powodu wysokiej zawartości cukru w tych, które są produkowane na rynek.

PAP, 03-03-2012, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe