Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Układ odpornościowy to dla naszego organizmu tarcza, która codziennie chroni nas przed wirusami, bakteriami i toksynami. Choć zwykle dobrze radzi sobie sam, to bywają okresy w roku lub sytuacje, w których korzystne zdaje się wsparcie jego działania. Żeby go wspomóc, warto skorzystać z dobroczynnych sił natury, które skrywają niezwykłe funkcje. Jednym z najlepszych naturalnych suplementów diety jest czosnek i to właśnie on może pełnić rolę naszego „sprzymierzeńca” w dbaniu o utrzymywanie naturalnej odporności.
Wielopoziomowe wsparcie organizmu
Czosnek jest znanym od setek lat i cenionym środkiem w walce z drobnoustrojami. Wspiera system immunologiczny w obronie przed mikroorganizmami, czyli właśnie m.in. bakteriami oraz grzybami. To za tę funkcję warzywo to jest najbardziej cenione, ale to nie jedyna jego zaleta. W składzie tej niepozornej rośliny można znaleźć flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, witaminy B1, B2, PP i C, sole wapnia, potasu i magnezu, a nawet tak rzadkie składniki mineralne, jak kobalt, chrom czy nikiel.
Bez przykrego zapachu
Tym, co jest najcenniejsze w bylinie, są bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Niestety – to właśnie one są odpowiedzialne za drażniący, ostry zapach, który wielu ludzi skutecznie zniechęca przed jedzeniem tego warzywa. To też sprawia, że rzadko jadamy je w surowej, najzdrowszej postaci. Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzi na szczęście współczesny rynek naturalnych suplementów diety, który z rośliny tworzy tabletki – bezzapachowe, łatwe do połknięcia i, co najważniejsze, w pełni zachowujące najważniejsze funkcje tej byliny.
Żeby czosnek w kapsułkach były naprawdę skuteczny, jego skład powinien być standaryzowany i przebadany. Taki jest produkt m.in. marki Herbaya standaryzowany na zawartość alliiny (cennego aminokwasu), o kontrolowanej czystości mikrobiologicznej i stworzony na bazie naturalnego czosnku. Tylko tego rodzaju wyrób będzie w stanie zastąpić jedzenie świeżych ząbków, których zdrowotnego potencjału nie da się przecenić. Dobry czosnek w kapsułkach pozwoli cieszyć się zdrowiem i, jednocześnie, nie zmusi do rezygnowania z normalnego funkcjonowania, które w przypadku jedzenia surowego warzywa może być utrudnione.
Wielopoziomowe wsparcie organizmu
Czosnek jest znanym od setek lat i cenionym środkiem w walce z drobnoustrojami. Wspiera system immunologiczny w obronie przed mikroorganizmami, czyli właśnie m.in. bakteriami oraz grzybami. To za tę funkcję warzywo to jest najbardziej cenione, ale to nie jedyna jego zaleta. W składzie tej niepozornej rośliny można znaleźć flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, witaminy B1, B2, PP i C, sole wapnia, potasu i magnezu, a nawet tak rzadkie składniki mineralne, jak kobalt, chrom czy nikiel.
Wszystko to sprawia, że czosnek nie tylko wspiera odporność, ale również wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru, lipidów, cholesterolu oraz homocysteiny we krwi. Ma też niebagatelny wpływ na kondycje naszego serca.
Bez przykrego zapachu
Tym, co jest najcenniejsze w bylinie, są bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Niestety – to właśnie one są odpowiedzialne za drażniący, ostry zapach, który wielu ludzi skutecznie zniechęca przed jedzeniem tego warzywa. To też sprawia, że rzadko jadamy je w surowej, najzdrowszej postaci. Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzi na szczęście współczesny rynek naturalnych suplementów diety, który z rośliny tworzy tabletki – bezzapachowe, łatwe do połknięcia i, co najważniejsze, w pełni zachowujące najważniejsze funkcje tej byliny.
Żeby czosnek w kapsułkach były naprawdę skuteczny, jego skład powinien być standaryzowany i przebadany. Taki jest produkt m.in. marki Herbaya standaryzowany na zawartość alliiny (cennego aminokwasu), o kontrolowanej czystości mikrobiologicznej i stworzony na bazie naturalnego czosnku. Tylko tego rodzaju wyrób będzie w stanie zastąpić jedzenie świeżych ząbków, których zdrowotnego potencjału nie da się przecenić. Dobry czosnek w kapsułkach pozwoli cieszyć się zdrowiem i, jednocześnie, nie zmusi do rezygnowania z normalnego funkcjonowania, które w przypadku jedzenia surowego warzywa może być utrudnione.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Olejek z opuncji figowej – naturalny eliksir młodości
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA