Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Parkinsona
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Osoby, które regularnie jedzą produkty bogate we flawonoidy, zwłaszcza jagody, mają obniżone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona - odkryli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.
O wynikach swoich badań zamierzają poinformować podczas kwietniowego Spotkania Amerykańskiej Akademii Neurologii w Honolulu, a doniesienie na ten temat publikuje internetowy serwis naukowy EurekAlert.
Flawonoidy to grupa związków występujących w roślinach i owocach. Ich działanie prozdrowotne wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.
Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (a zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.
Dr Xiang Gao wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie badał grupę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestników projektu poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących m.in. jedzenia produktów bogatych we flawonoidy i monitorowano stan ich zdrowia przez 20 do 22 lat.
Naukowcy analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów, a ryzykiem zachorowania na parkinsona. Badano również wpływ 5 głównych produktów bogatych we flawonoidy - herbaty, jagód, jabłek, czerwonego wina i pomarańczy oraz soku pomarańczowego na ryzyko zachorowania.
Podczas trwania badania 805 osób zachorowało na parkinsona. Okazało się, że 20 procent mężczyzn, którzy zjadali najwięcej flawonoidów ze wszystkich uczestników, miało aż o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na parkinsona, niż 20 procent mężczyzn, którzy spożywali najmniej flawonoidów.
Wśród kobiet zmniejszenie ryzyka zachorowania związane było głównie z jedzeniem bogatych w antocyjaniny jagód.
Badacze podejrzewają, że korzystne działanie jagód może wynikać z tego, że - podobnie jak jabłka - zjadamy je w całości - ze skórką, w której stężenie flawonoidów jest najwyższe.
Jak podsumowują autorzy doniesienia, to pierwsze badanie wpływu flawonoidów na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi. Wstępne wyniki wskazują, że grupa flawonoidów o nazwie antocyjaniny (obecne głównie w czerwonych i fioletowych owocach, np. jagodach) ma działanie ochronne na komórki nerwowe zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Jeżeli wyniki badań się potwierdzą będzie to naturalny, smaczny i zdrowy sposób obniżenia ryzyka zachorowania na parkinsona.
"Mimo że jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić, że jedzenie jagód zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, prozdrowotne właściwości tych owoców udowodniono już w kilku wcześniejszych badaniach. () Wiemy na pewno, że jagody zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Dobrze byłoby gdybyśmy regularnie zjadali 2 do 3 filiżanki tych owoców tygodniowo" - przekonuje dr Xiang Gao.
O wynikach swoich badań zamierzają poinformować podczas kwietniowego Spotkania Amerykańskiej Akademii Neurologii w Honolulu, a doniesienie na ten temat publikuje internetowy serwis naukowy EurekAlert.
Flawonoidy to grupa związków występujących w roślinach i owocach. Ich działanie prozdrowotne wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.
Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (a zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.
Dr Xiang Gao wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie badał grupę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestników projektu poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących m.in. jedzenia produktów bogatych we flawonoidy i monitorowano stan ich zdrowia przez 20 do 22 lat.
Naukowcy analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów, a ryzykiem zachorowania na parkinsona. Badano również wpływ 5 głównych produktów bogatych we flawonoidy - herbaty, jagód, jabłek, czerwonego wina i pomarańczy oraz soku pomarańczowego na ryzyko zachorowania.
Podczas trwania badania 805 osób zachorowało na parkinsona. Okazało się, że 20 procent mężczyzn, którzy zjadali najwięcej flawonoidów ze wszystkich uczestników, miało aż o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na parkinsona, niż 20 procent mężczyzn, którzy spożywali najmniej flawonoidów.
Wśród kobiet zmniejszenie ryzyka zachorowania związane było głównie z jedzeniem bogatych w antocyjaniny jagód.
Badacze podejrzewają, że korzystne działanie jagód może wynikać z tego, że - podobnie jak jabłka - zjadamy je w całości - ze skórką, w której stężenie flawonoidów jest najwyższe.
Jak podsumowują autorzy doniesienia, to pierwsze badanie wpływu flawonoidów na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi. Wstępne wyniki wskazują, że grupa flawonoidów o nazwie antocyjaniny (obecne głównie w czerwonych i fioletowych owocach, np. jagodach) ma działanie ochronne na komórki nerwowe zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Jeżeli wyniki badań się potwierdzą będzie to naturalny, smaczny i zdrowy sposób obniżenia ryzyka zachorowania na parkinsona.
"Mimo że jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić, że jedzenie jagód zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, prozdrowotne właściwości tych owoców udowodniono już w kilku wcześniejszych badaniach. () Wiemy na pewno, że jagody zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Dobrze byłoby gdybyśmy regularnie zjadali 2 do 3 filiżanki tych owoców tygodniowo" - przekonuje dr Xiang Gao.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA