Jadalny nanomateriał użyteczny do przechowywania gazu i żywności
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Uczeni z Northwestern University, University of California w USA oraz University of St.Andrews w Wlk.Brytanii stworzyli z cukru, soli, alkoholu i metalu nanomateriał, mogący posłużyć do przechowywania gazu i żywności. Jest on jadalny - poinformował magazyn Science.
Porowate kryształy są pierwszymi znanymi całkowicie naturalnymi strukturami metaloorganicznymi (metal-organic framework - MOF), zbudowanymi z prostych składników i jadalnymi. Inne struktury MOF są tworzone na bazie komponentów ropy naftowej.
"Piękno tego materiału polega przede wszystkim na tym że jest nietoksyczny, biodegradujący się i szeroko dostępny, umożliwiający ekologiczne podejście do składowania wodoru do napędu pojazdów" - powiedział Science dr Ronald A. Smaldone z Northwestern. Według niego nowe materiały mają słony, lekko gorzkawy smak przypominający słone paluszki lub krakersy.
Jak pisze Science, MOF są kryształami dobrze uporządkowanymi przypominającymi koronkę. Węzły koronki to metal (jak miedź, cynk, nikiel czy kobalt) i połączone z nimi molekuły organiczne. Ze swoimi przestronnymi porami, struktury metaloorganiczne nadają się do przechowywania gazów, takich jak wodór czy dwutlenek węgla, tworząc nanostruktury.
Przy tworzeniu jadalnego MOF naukowcy nie użyli zwykłego cukru, ale gamma-cyklodekstryny, ośmiopierścieniowego związku cukru produkowanego z kaczanów kukurydzy. Sól to chlorek potasu, zwykły substytut soli lub benzoesan potasu, handlowy konserwant żywności. Użyto także spirytusu zbożowego. Na bazie gamma-cyklodekstryny naukowcy stworzyli kryształy, które ku ich zaskoczeniu były strukturami metaloorganicznymi - nie tak łatwymi do stworzenia przy użyciu prostych, naturalnych materiałów.
Sześciany z porowatą strukturą posiadają łatwo dostępne przestrzenie, doskonałe do przechowywania gazów czy drobnych molekuł jak np. płynów; także żywności. Rozmiar tych porów wynosi 54 proc. całej struktury.
"Osiągnęliśmy ten poziom porowatości szybko i używając prostych składników. Tworzenie struktur metaloorganicznych na bazie materiałów z ropy naftowej z drugiej strony jest drogie i zajmuje wiele czasu" - powiedział Science Smaldone. Jak dodał kierujący projektem prof. chemii Fraser Stoddart z Weinberg College of Arts and Sciences na Northwestern University stworzenie takiego materiału ma "daleko idące konsekwencje dla przechowywania energii i ochrony środowiska z jednej strony zaś kontroli jakości żywności i opieki zdrowotnej z drugiej".
Porowate kryształy są pierwszymi znanymi całkowicie naturalnymi strukturami metaloorganicznymi (metal-organic framework - MOF), zbudowanymi z prostych składników i jadalnymi. Inne struktury MOF są tworzone na bazie komponentów ropy naftowej.
"Piękno tego materiału polega przede wszystkim na tym że jest nietoksyczny, biodegradujący się i szeroko dostępny, umożliwiający ekologiczne podejście do składowania wodoru do napędu pojazdów" - powiedział Science dr Ronald A. Smaldone z Northwestern. Według niego nowe materiały mają słony, lekko gorzkawy smak przypominający słone paluszki lub krakersy.
Jak pisze Science, MOF są kryształami dobrze uporządkowanymi przypominającymi koronkę. Węzły koronki to metal (jak miedź, cynk, nikiel czy kobalt) i połączone z nimi molekuły organiczne. Ze swoimi przestronnymi porami, struktury metaloorganiczne nadają się do przechowywania gazów, takich jak wodór czy dwutlenek węgla, tworząc nanostruktury.
Przy tworzeniu jadalnego MOF naukowcy nie użyli zwykłego cukru, ale gamma-cyklodekstryny, ośmiopierścieniowego związku cukru produkowanego z kaczanów kukurydzy. Sól to chlorek potasu, zwykły substytut soli lub benzoesan potasu, handlowy konserwant żywności. Użyto także spirytusu zbożowego. Na bazie gamma-cyklodekstryny naukowcy stworzyli kryształy, które ku ich zaskoczeniu były strukturami metaloorganicznymi - nie tak łatwymi do stworzenia przy użyciu prostych, naturalnych materiałów.
Sześciany z porowatą strukturą posiadają łatwo dostępne przestrzenie, doskonałe do przechowywania gazów czy drobnych molekuł jak np. płynów; także żywności. Rozmiar tych porów wynosi 54 proc. całej struktury.
"Osiągnęliśmy ten poziom porowatości szybko i używając prostych składników. Tworzenie struktur metaloorganicznych na bazie materiałów z ropy naftowej z drugiej strony jest drogie i zajmuje wiele czasu" - powiedział Science Smaldone. Jak dodał kierujący projektem prof. chemii Fraser Stoddart z Weinberg College of Arts and Sciences na Northwestern University stworzenie takiego materiału ma "daleko idące konsekwencje dla przechowywania energii i ochrony środowiska z jednej strony zaś kontroli jakości żywności i opieki zdrowotnej z drugiej".
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA