Fot. zdrowemiasto.pl
Kolejne badania potwierdzają, że jedzenie jabłek to dobry nawyk. Po analizach ich związku m.in. z chorobą Alzheimera i rakiem piersi przyszła pora na badania ich wpływu na zdrowie jelit.
Profesor Tine R. Licht i jej koledzy z Politechniki Duńskiej chcieli sprawdzić, czy jedzenie jabłek ma wpływ na rozwój tzw. dobrych bakterii w jelitach. "Uważa się, że pewne bakterie mają korzystny wpływ na trawienie i mogą wpływać na ryzyko nowotworów" - wyjaśnia powody swojego zainteresowania tym problemem prof. Licht, cytowana przez portal ScienceDaily.
Swoje badania Duńczycy prowadzili na szczurach. Grupie eksperymentalnej podawali codziennie jabłka pod wieloma postaciami: w całości, jako przecier, mus lub sok. Gryzonie z grupy kontrolnej, z którymi porównywano szczury na "diecie jabłkowej" nie dostawały tych owoców.
Naukowcy porównali florę bakteryjną w jelitach szczurów z obu grup. Aby dokładnie określić żyjące tam gatunki bakterii, sięgnęli po badania genetyczne. Za ich pomocą mogli zidentyfikować szczepy dobrych bakterii.
"Nasze badania pokazały, że szczury na diecie bogatej w pektyny, składnik zawartego w jabłkach błonnika, miały zwiększoną liczbę pewnych bakterii, które mogą poprawiać zdrowie jelit" - opowiada o wynikach tych doświadczeń inna z prowadzących je badaczek, Andrea Wilcks.
Dodaje też, że częste i regularne jedzenie dużej liczby jabłek wspomaga rozwój tych bakterii - przynajmniej u szczurów. Zastrzega jednak, iż potrzebne są jeszcze badania, które potwierdzą, że takie same efekty występują także u ludzi.
Profesor Tine R. Licht i jej koledzy z Politechniki Duńskiej chcieli sprawdzić, czy jedzenie jabłek ma wpływ na rozwój tzw. dobrych bakterii w jelitach. "Uważa się, że pewne bakterie mają korzystny wpływ na trawienie i mogą wpływać na ryzyko nowotworów" - wyjaśnia powody swojego zainteresowania tym problemem prof. Licht, cytowana przez portal ScienceDaily.
Swoje badania Duńczycy prowadzili na szczurach. Grupie eksperymentalnej podawali codziennie jabłka pod wieloma postaciami: w całości, jako przecier, mus lub sok. Gryzonie z grupy kontrolnej, z którymi porównywano szczury na "diecie jabłkowej" nie dostawały tych owoców.
Naukowcy porównali florę bakteryjną w jelitach szczurów z obu grup. Aby dokładnie określić żyjące tam gatunki bakterii, sięgnęli po badania genetyczne. Za ich pomocą mogli zidentyfikować szczepy dobrych bakterii.
"Nasze badania pokazały, że szczury na diecie bogatej w pektyny, składnik zawartego w jabłkach błonnika, miały zwiększoną liczbę pewnych bakterii, które mogą poprawiać zdrowie jelit" - opowiada o wynikach tych doświadczeń inna z prowadzących je badaczek, Andrea Wilcks.
Dodaje też, że częste i regularne jedzenie dużej liczby jabłek wspomaga rozwój tych bakterii - przynajmniej u szczurów. Zastrzega jednak, iż potrzebne są jeszcze badania, które potwierdzą, że takie same efekty występują także u ludzi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA