Hamburger w całości wyprodukowany z komórek macierzystych?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Przepis na hamburgera wydaje się być prosty, jednak realizacja tejże receptury była długa i skomplikowana. Kilka milionów komórek mięśniowych krowy (jest to niewielka ilość) hodowano w laboratorium, aby utworzyły 20 tysięcy bardzo cienkich włókien mięsa. Następnie włókna te rosły przez kolejne 6 tygodni. Później dodano bułkę tartą, sól, sok z buraków, karmel i szafran i w rezultacie otrzymano stek o wadze 142 gramów, który kosztuje bagatela 250 tysięcy euro!
- Nasz hamburger jest wyprodukowany z komórek mięśniowych pobranych bezpośrednio od krowy - wyjaśnił Mark Post, holenderski badacz z Maastricht University. - Niczego nie modyfikowaliśmy! Aby eksperyment mógł zakończyć się sukcesem, otrzymana tkanka musiała mieć taki sam wygląd, taką samą konsystencję i, miejmy nadzieję, również taki sam smak jak prawdziwe mięso.
Ten wyjątkowy burger był degustowany w poniedziałek w Londynie, przez dwójkę ekspertów ochotników: Austriaczkę Hanni Ruetzler "badaczkę trendów kulinarnych" i Amerykanina Josha Schonwald’a.
Degustatorzy stwierdzili, że smak jest dosyć intensywny, konsystencja podobna do naturalnej pomimo wyraźnego braku tłuszczu.
Mimo licznych wątpliwości, co do sposobu wytworzenia hamburgera, profesor Post, którego badania finansuje Sergey Brin - współzałożyciel Google, stwierdził, że metoda ta jest zarówno etyczna, jak i ekologiczna.
Wciąż jednak istnieje zasadnicza przeszkoda: hamburgery w takiej cenie raczej nie będą się dobrze sprzedawać…
- Nasz hamburger jest wyprodukowany z komórek mięśniowych pobranych bezpośrednio od krowy - wyjaśnił Mark Post, holenderski badacz z Maastricht University. - Niczego nie modyfikowaliśmy! Aby eksperyment mógł zakończyć się sukcesem, otrzymana tkanka musiała mieć taki sam wygląd, taką samą konsystencję i, miejmy nadzieję, również taki sam smak jak prawdziwe mięso.
Ten wyjątkowy burger był degustowany w poniedziałek w Londynie, przez dwójkę ekspertów ochotników: Austriaczkę Hanni Ruetzler "badaczkę trendów kulinarnych" i Amerykanina Josha Schonwald’a.
Degustatorzy stwierdzili, że smak jest dosyć intensywny, konsystencja podobna do naturalnej pomimo wyraźnego braku tłuszczu.
Mimo licznych wątpliwości, co do sposobu wytworzenia hamburgera, profesor Post, którego badania finansuje Sergey Brin - współzałożyciel Google, stwierdził, że metoda ta jest zarówno etyczna, jak i ekologiczna.
Wciąż jednak istnieje zasadnicza przeszkoda: hamburgery w takiej cenie raczej nie będą się dobrze sprzedawać…
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA