Gotowe posiłki zawierają nadmierne ilości soli
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot,. zdrowemiasto.pl
Naukowcy odnotowali niebezpiecznie duże ilości soli w gotowych posiłkach - informuje BBC. Badacze dodają, że poziom soli jest dużo niższy w świeżych posiłkach, przygotowywanych np. w domach.
Consensus Action on Salt and Health, grupa specjalistów zajmująca się badaniem wpływu soli na zdrowie odkryła, że większość z przebadanych przez nich 600 gotowych produktów dostępnych w supermarketach zawierała zbędne ilości soli.
Naukowcy dodają, że przygotowanie świeżych posiłków radykalnie redukuje poziom soli. Brytyjskie supermarkety bronią się jednak, twierdząc, że przewodzą w Europie, jeśli chodzi o redukcję poziomu soli.
Specjaliści z Consensus Action on Salt and Health obliczyli, że przygotowanie typowego niedzielnego obiadu, sporządzonego wyłącznie z gotowych produktów: mięsa, warzyw i przypraw, może spowodować spożycie 10 gramów soli, podczas gdy maksymalna dzienna dawka powinna wynosić 6 gram.
Gdyby ludzie czytali etykiety i kupowali świeże warzywa i mięso mogliby przygotować obiad zawierający mniej niż 2 gramy soli.
Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmierne ilości soli mogą doprowadzić do udaru mózgu, ataku serca i niewydolności serca, które w Wielkiej Brytanii stanowią najpowszechniejszy powód śmierci i niepełnosprawności.
Consensus Action on Salt and Health, grupa specjalistów zajmująca się badaniem wpływu soli na zdrowie odkryła, że większość z przebadanych przez nich 600 gotowych produktów dostępnych w supermarketach zawierała zbędne ilości soli.
Naukowcy dodają, że przygotowanie świeżych posiłków radykalnie redukuje poziom soli. Brytyjskie supermarkety bronią się jednak, twierdząc, że przewodzą w Europie, jeśli chodzi o redukcję poziomu soli.
Specjaliści z Consensus Action on Salt and Health obliczyli, że przygotowanie typowego niedzielnego obiadu, sporządzonego wyłącznie z gotowych produktów: mięsa, warzyw i przypraw, może spowodować spożycie 10 gramów soli, podczas gdy maksymalna dzienna dawka powinna wynosić 6 gram.
Gdyby ludzie czytali etykiety i kupowali świeże warzywa i mięso mogliby przygotować obiad zawierający mniej niż 2 gramy soli.
Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. Naukowcy ostrzegają bowiem, że nadmierne ilości soli mogą doprowadzić do udaru mózgu, ataku serca i niewydolności serca, które w Wielkiej Brytanii stanowią najpowszechniejszy powód śmierci i niepełnosprawności.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA