Gorycz można zablokować
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Gorycz można zablokować

Gorycz można zablokować

INFORMATOR. Ciekawostki

PMW

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 07-06-2010
Dzięki substancji blokującej receptory odpowiedzialne za odczuwanie goryczy można będzie uniknąć gorzkiego posmaku sztucznych słodzików i łatwiej przełykać gorzkie lekarstwa - informuje "New Scientist".

Zespół Jaya Slacka, pracującego dla Givaudan Flavors Corporation z Cincinnati, odkrył pozbawiony smaku związek, nazwany GIV3727. Blokuje on tylko odpowiedzialne za gorzki smak receptory, pobudzane między innymi przez sacharynę i acesulfam K. Dzięki selektywności nie zakłóca on odczuwania innych smaków. Mógłby być dodawany do gumy do żucia, jogurtów czy innych sztucznie dosładzanych pokarmów, mogących dawać gorzki posmak.

Gorzki smak odbieramy przy pomocy aż 25 różnych receptorów, co czyni go rekordowo złożonym. Jego odczuwanie prawdopodobnie wyewoluowało, aby chronić ludzi przed trującymi roślinami.

Związki blokujące gorycz były znane już wcześniej np. sól kuchenna. Jednak nie był mechanizm ich działania.

Związek wypełnia tę samą "molekularną kieszonkę", co dające gorzki posmak słodziki. Podczas badań naukowcy wykorzystali zmienione genetycznie komórki nerki. Były one zaopatrzone w receptory dla smaku gorzkiego i w jego obecności zaczynały świecić. Po podaniu GIV3727 komórki pozostały ciemne, bo zablokował receptory.

Substancja została już dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Chociaż nie blokuje wszystkich rodzajów goryczy, powinna łagodzić smak niektórych antybiotyków, które dla dzieci bywają trudne do przełknięcia.

PMW, 07-06-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe