Dzięki substancji blokującej receptory odpowiedzialne za odczuwanie goryczy można będzie uniknąć gorzkiego posmaku sztucznych słodzików i łatwiej przełykać gorzkie lekarstwa - informuje "New Scientist".
Zespół Jaya Slacka, pracującego dla Givaudan Flavors Corporation z Cincinnati, odkrył pozbawiony smaku związek, nazwany GIV3727. Blokuje on tylko odpowiedzialne za gorzki smak receptory, pobudzane między innymi przez sacharynę i acesulfam K. Dzięki selektywności nie zakłóca on odczuwania innych smaków. Mógłby być dodawany do gumy do żucia, jogurtów czy innych sztucznie dosładzanych pokarmów, mogących dawać gorzki posmak.
Gorzki smak odbieramy przy pomocy aż 25 różnych receptorów, co czyni go rekordowo złożonym. Jego odczuwanie prawdopodobnie wyewoluowało, aby chronić ludzi przed trującymi roślinami.
Związki blokujące gorycz były znane już wcześniej np. sól kuchenna. Jednak nie był mechanizm ich działania.
Związek wypełnia tę samą "molekularną kieszonkę", co dające gorzki posmak słodziki. Podczas badań naukowcy wykorzystali zmienione genetycznie komórki nerki. Były one zaopatrzone w receptory dla smaku gorzkiego i w jego obecności zaczynały świecić. Po podaniu GIV3727 komórki pozostały ciemne, bo zablokował receptory.
Substancja została już dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Chociaż nie blokuje wszystkich rodzajów goryczy, powinna łagodzić smak niektórych antybiotyków, które dla dzieci bywają trudne do przełknięcia.
Zespół Jaya Slacka, pracującego dla Givaudan Flavors Corporation z Cincinnati, odkrył pozbawiony smaku związek, nazwany GIV3727. Blokuje on tylko odpowiedzialne za gorzki smak receptory, pobudzane między innymi przez sacharynę i acesulfam K. Dzięki selektywności nie zakłóca on odczuwania innych smaków. Mógłby być dodawany do gumy do żucia, jogurtów czy innych sztucznie dosładzanych pokarmów, mogących dawać gorzki posmak.
Gorzki smak odbieramy przy pomocy aż 25 różnych receptorów, co czyni go rekordowo złożonym. Jego odczuwanie prawdopodobnie wyewoluowało, aby chronić ludzi przed trującymi roślinami.
Związki blokujące gorycz były znane już wcześniej np. sól kuchenna. Jednak nie był mechanizm ich działania.
Związek wypełnia tę samą "molekularną kieszonkę", co dające gorzki posmak słodziki. Podczas badań naukowcy wykorzystali zmienione genetycznie komórki nerki. Były one zaopatrzone w receptory dla smaku gorzkiego i w jego obecności zaczynały świecić. Po podaniu GIV3727 komórki pozostały ciemne, bo zablokował receptory.
Substancja została już dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Chociaż nie blokuje wszystkich rodzajów goryczy, powinna łagodzić smak niektórych antybiotyków, które dla dzieci bywają trudne do przełknięcia.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA