Fot. zdrowemiasto.pl
Wysokie dzienne spożycie fruktozy może w istotnym stopniu przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, których wnioski opublikował "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Badania wykazały, że u osób, które przez dwa tygodnie spożywały syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie) wzrósł poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Naukowcy zwracają uwagę na istniejące rozbieżności związane z zalecanym spożyciem cukru. Według wskazówek dietetycznych opublikowanych przez Amerykański Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Amerykański Departament Rolnictwa (Dietary Guidelines for Americans) górna granica dziennego spożycia kalorii pochodzących z cukrów dodanych nie powinna przekraczać 25 proc. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne uważa jednak, że jest to o 20 proc. za dużo.
By zweryfikować zalecenia, badacze porównali wpływ konsumpcji fruktozy i glukozy wśród 48 osób w wieku od 18 do 40 lat o różnych wskaźnikach masy ciała. Okazało się wówczas, że uczestnicy spożywający syrop kukurydziany o wysokim stężeniu fruktozy już po dwóch tygodniach mieli wyższy poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów, a także apolipoproteiny B (białka, którego wysoki pozom może przyczyniać się do powstawania blaszek miażdżycowych).
"Czynniki podwyższające ryzyko chorób układu krążenia były widoczne u osób spożywających 25 proc. kalorii z fruktozy, podczas gdy konsumpcja glukozy nie dawała takiego rezultatu. To dowód na to, że górna granica spożycia cukrów dodanych wynosząca 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie powinna zostać zmieniona" - mówi autorka badań dr Kimber Stanhope.
Badania wykazały, że u osób, które przez dwa tygodnie spożywały syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie) wzrósł poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Naukowcy zwracają uwagę na istniejące rozbieżności związane z zalecanym spożyciem cukru. Według wskazówek dietetycznych opublikowanych przez Amerykański Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Amerykański Departament Rolnictwa (Dietary Guidelines for Americans) górna granica dziennego spożycia kalorii pochodzących z cukrów dodanych nie powinna przekraczać 25 proc. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne uważa jednak, że jest to o 20 proc. za dużo.
By zweryfikować zalecenia, badacze porównali wpływ konsumpcji fruktozy i glukozy wśród 48 osób w wieku od 18 do 40 lat o różnych wskaźnikach masy ciała. Okazało się wówczas, że uczestnicy spożywający syrop kukurydziany o wysokim stężeniu fruktozy już po dwóch tygodniach mieli wyższy poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów, a także apolipoproteiny B (białka, którego wysoki pozom może przyczyniać się do powstawania blaszek miażdżycowych).
"Czynniki podwyższające ryzyko chorób układu krążenia były widoczne u osób spożywających 25 proc. kalorii z fruktozy, podczas gdy konsumpcja glukozy nie dawała takiego rezultatu. To dowód na to, że górna granica spożycia cukrów dodanych wynosząca 25 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie powinna zostać zmieniona" - mówi autorka badań dr Kimber Stanhope.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA