Fot. NCI
Za pomocą komputera można precyzyjnie kontrolować aktywność specyficznych genów u drożdży - informuje "Nature Biotechnology".
W szwajcarskim laboratorium Johna Lygerosa w Zurychu komputer steruje wytwarzaniem impulsów światła, które aktywują geny drożdży lub hamują ich ekspresję. Dzięki temu może sterować przebiegiem złożonych procesów biochemicznych.
Już w roku 2002 naukowcy wykazali, że gdy komórki drożdży zostaną poddane działaniu światła, zmienia w nich postać cząsteczka zwana fitochromem. Czerwone światło sprawia, że przybiera postać aktywną, zaś ciemnoczerwone - "wyłącza" fitochrom.
Aktywność fitochromu może sterować genami odpowiedzialnymi za wytwarzanie konkretnych białek. Aby się upewnić, że mechanizm ten działa, naukowcy użyli cząsteczek, które wytwarzają światło (fluorescencyjnych). Włączenie produkcji kodowanego przez gen białka wiąże się z fluorescencją. Można więc włączyć gen za pomocą czerwonego światła, a gdy pojawi się odpowiedni poziom fluorescencji użyć światła ciemnoczerwonego do zahamowania aktywności genu.
Tego rodzaju technologia może znaleźć zastosowanie w kontrolowaniu procesów biologicznych, na przykład przy produkcji biopaliw czy antybiotyków. Biorąc pod uwagę, że badanie dotyczą pospolitych drożdży (Saccharomyces cerevisiae), szwajcarskie badania mogą mieć wpływ także na browarnictwo, winiarstwo, gorzelnictwo i piekarstwo.
W szwajcarskim laboratorium Johna Lygerosa w Zurychu komputer steruje wytwarzaniem impulsów światła, które aktywują geny drożdży lub hamują ich ekspresję. Dzięki temu może sterować przebiegiem złożonych procesów biochemicznych.
Już w roku 2002 naukowcy wykazali, że gdy komórki drożdży zostaną poddane działaniu światła, zmienia w nich postać cząsteczka zwana fitochromem. Czerwone światło sprawia, że przybiera postać aktywną, zaś ciemnoczerwone - "wyłącza" fitochrom.
Aktywność fitochromu może sterować genami odpowiedzialnymi za wytwarzanie konkretnych białek. Aby się upewnić, że mechanizm ten działa, naukowcy użyli cząsteczek, które wytwarzają światło (fluorescencyjnych). Włączenie produkcji kodowanego przez gen białka wiąże się z fluorescencją. Można więc włączyć gen za pomocą czerwonego światła, a gdy pojawi się odpowiedni poziom fluorescencji użyć światła ciemnoczerwonego do zahamowania aktywności genu.
Tego rodzaju technologia może znaleźć zastosowanie w kontrolowaniu procesów biologicznych, na przykład przy produkcji biopaliw czy antybiotyków. Biorąc pod uwagę, że badanie dotyczą pospolitych drożdży (Saccharomyces cerevisiae), szwajcarskie badania mogą mieć wpływ także na browarnictwo, winiarstwo, gorzelnictwo i piekarstwo.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA