Dieta wpływa na ryzyko zachorowania na alzheimera
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. Photos8.com
Zmniejszenie ilości nasyconych tłuszczów i węglowodanów w diecie obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera u osób zdrowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Neurology".
Wcześniejsze badania wykazały, że to, co jemy, w znaczący sposób wpływa na nasze możliwości poznawcze. Niemniej jednak brakowało dotychczas analizy wpływu konkretnych rodzajów pożywienia na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera (AD).
Jennifer Bayer-Carter z Veterans Affairs Puget Sound Health Care System w Seattle wraz z kolegami porównywała wpływ diety bogatej w nasycone tłuszcze i proste węglowodany oraz diety niskotłuszczowej i niskocukrowej na możliwości poznawcze 20 zdrowych i 29 cierpiących na łagodną demencję osób w podeszłym wieku.
Badanie trwało 4 tygodnie; 24 uczestników stosowało dietę wysokotłuszczową i bogatą w węglowodany, a 25 uczestników dietę o niskiej zawartości tłuszczów i cukrów prostych. Naukowcy sprawdzali zdolności poznawcze uczestników w testach pamięci, a także badali poziom biomarkerów choroby Alzheimera takich jak insulina, cholesterol, poziom glukozy i lipidów we krwi i płynie mózgowordzeniowym.
Otrzymane wyniki różniły się znacząco pomiędzy grupą zdrowych uczestników, a grupą osób z łagodną demencją. U zdrowych uczestników dieta niskotłuszczowa i niskocukrowa powodowała obniżenie niektórych markerów AD i poziom cholesterolu we krwi. U osób z objawami demencji ta sama dieta zwiększała poziom markerów. Ponadto "zdrowa" dieta poprawiała wyniki testu pamięci wzrokowej w obydwu badanych grupach.
Zdaniem autorów pracy wyniki wskazują, że u osób zdrowych dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko zachorowania na alzheimera, oraz że wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka choroby musi nastąpić zanim pojawią się pierwsze objawy demencji.
Wcześniejsze badania wykazały, że to, co jemy, w znaczący sposób wpływa na nasze możliwości poznawcze. Niemniej jednak brakowało dotychczas analizy wpływu konkretnych rodzajów pożywienia na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera (AD).
Jennifer Bayer-Carter z Veterans Affairs Puget Sound Health Care System w Seattle wraz z kolegami porównywała wpływ diety bogatej w nasycone tłuszcze i proste węglowodany oraz diety niskotłuszczowej i niskocukrowej na możliwości poznawcze 20 zdrowych i 29 cierpiących na łagodną demencję osób w podeszłym wieku.
Badanie trwało 4 tygodnie; 24 uczestników stosowało dietę wysokotłuszczową i bogatą w węglowodany, a 25 uczestników dietę o niskiej zawartości tłuszczów i cukrów prostych. Naukowcy sprawdzali zdolności poznawcze uczestników w testach pamięci, a także badali poziom biomarkerów choroby Alzheimera takich jak insulina, cholesterol, poziom glukozy i lipidów we krwi i płynie mózgowordzeniowym.
Otrzymane wyniki różniły się znacząco pomiędzy grupą zdrowych uczestników, a grupą osób z łagodną demencją. U zdrowych uczestników dieta niskotłuszczowa i niskocukrowa powodowała obniżenie niektórych markerów AD i poziom cholesterolu we krwi. U osób z objawami demencji ta sama dieta zwiększała poziom markerów. Ponadto "zdrowa" dieta poprawiała wyniki testu pamięci wzrokowej w obydwu badanych grupach.
Zdaniem autorów pracy wyniki wskazują, że u osób zdrowych dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko zachorowania na alzheimera, oraz że wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka choroby musi nastąpić zanim pojawią się pierwsze objawy demencji.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA