Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom

Dieta św. Patryka bliska dzisiejszym zaleceniom

INFORMATOR. Ciekawostki

KLM

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 17-03-2011

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Św. Patryk, patron Irlandii, najprawdopodobniej jadał tak, jak zalecają dzisiejsi dietetycy. Jego menu składało się z kosztownych obecnie organicznych produktów zbożowych, ryb i wodorostów - uważa historyk odżywiania, która badała dietę z V wieku.

Według Reginy Sexton zachowane dokumenty świadczą o tym, że podstawą diety św. Patryka, który ewangelizował Irlandię, były produkty zbożowe i nabiał - zsiadłe mleko, doprawiane twarożki i rozmaite sery dojrzewające.

"Otyłość nie była problemem w tamtych czasach, opierano się na sezonowych produktach, zdrowych i skromnych jak na dzisiejsze standardy" - mówi badaczka z University College w Cork.

Po przyjeździe do Irlandii przyszły święty najprawdopodobniej jadł głównie takie dania, jak owsianka, kasze i mączne potrawki.

Przysmaki, jakie mogły urozmaicać jego dietę to jaja kurze i gęsie, miód, twarogi, wodorosty i jabłka. Ostrości dodawały daniom dziki czosnek i rzeżucha.

Na stół świętego trafiać mogły ryby: łosoś, pstrąg lub węgorz, a z mięs - wędzona wieprzowina.

Powszechnie jedzono wówczas płaskie placki chlebowe z mąki owsianej, jęczmiennej, czasem żytniej, rzadko - pszenne.

"Jak na ironię, wiele z tych dostępnych wówczas pokarmów stało się dziś +zdrową żywnością+, oczywiście za odpowiednio wysoką cenę" - dopowiada Sexton.

KLM, 17-03-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Przekaż