Dieta śródziemnomorska w ciąży zapobieg alergii u dziecka
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Kobiety, które w ciąży stosują dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę z oliwek, mogą zapobiegać alergiom u swojego potomstwa - wynika z badań, które publikuje pismo "Thorax".
Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego - warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe; w ryby i oliwę z oliwek. Osoby, które ją praktykują spożywają niewielkie lub umiarkowane ilości nabiału oraz jaj, mniejsze ilości białego mięsa i z rzadka jedzą czerwone mięso.
Naukowcy pod kierunkiem dr Ledy Chatzi z Uniwersytetu na Krecie w Grecji objęli badaniami 460 matek, które urodziły dziecko. Stan zdrowia potomstwa śledzono od urodzenia do 6 roku życia. Przeanalizowano też dietę stosowana przez kobiety w czasie ciąży.
36 proc. ciężarnych nie stosowało się do zaleceń diety śródziemnomorskiej.
Okazało się, że ich dzieci miały wyższe ryzyko chorób alergicznych i astmy, niż rówieśnicy, których matki odżywiały się zgodnie z zasadami tej diety.
Jak tłumaczą autorzy pracy, tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące szkodliwe dla tkanek wolne rodniki oraz w zdrowe tłuszcze rybie, omega-3. Związki te korzystnie wpływają na rozwój płodu, co może owocować w przyszłości mniejszą podatnością dziecka na alergie.
Tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego - warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, rośliny strączkowe; w ryby i oliwę z oliwek. Osoby, które ją praktykują spożywają niewielkie lub umiarkowane ilości nabiału oraz jaj, mniejsze ilości białego mięsa i z rzadka jedzą czerwone mięso.
Naukowcy pod kierunkiem dr Ledy Chatzi z Uniwersytetu na Krecie w Grecji objęli badaniami 460 matek, które urodziły dziecko. Stan zdrowia potomstwa śledzono od urodzenia do 6 roku życia. Przeanalizowano też dietę stosowana przez kobiety w czasie ciąży.
36 proc. ciężarnych nie stosowało się do zaleceń diety śródziemnomorskiej.
Okazało się, że ich dzieci miały wyższe ryzyko chorób alergicznych i astmy, niż rówieśnicy, których matki odżywiały się zgodnie z zasadami tej diety.
Jak tłumaczą autorzy pracy, tradycyjna dieta śródziemnomorska jest bogata w przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące szkodliwe dla tkanek wolne rodniki oraz w zdrowe tłuszcze rybie, omega-3. Związki te korzystnie wpływają na rozwój płodu, co może owocować w przyszłości mniejszą podatnością dziecka na alergie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA