Dieta śródziemnomorska hamuje spadek zdolności poznawczych
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, oliwę z oliwek i umiarkowane ilości wina, wiąże się z zahamowaniem spadku zdolności poznawczych u starszych osób - donoszą naukowcy z Rush University Medical Center.
Od dawna chwali się zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej wpływ na zdrowie serca. Na dietę tę składają się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa. Masło i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuje się śródziemnomorskim eliksirem długowieczności - oliwą z oliwek.
Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.
Na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób naukowcy wywnioskowali, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.
Christy Tangney z Rush University, uważa, że wyniki jego badań, w połączeniu z innymi badaniami, wyraźnie wskazują, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy.
"Im więcej możemy wprowadzić do naszej diety warzyw, oliwy z oliwek i ryb tym lepiej dla procesu starzenia się naszego mózgu i ciała" - radzi Tangney.
Od dawna chwali się zalety diety śródziemnomorskiej, a szczególnie jej wpływ na zdrowie serca. Na dietę tę składają się duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb i owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa. Masło i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuje się śródziemnomorskim eliksirem długowieczności - oliwą z oliwek.
Dziś naukowcy odkrywają kolejną zaletę diety znad Morza Śródziemnego. Ich najnowsze badania potwierdzają, że hamuje ona spadek zdolności poznawczych u starszych osób.
Na podstawie badania przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób naukowcy wywnioskowali, że dieta ma istotny wpływ na utratę zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy stosowali dietę śródziemnomorską osiągnęli znacznie lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności. Miłośnicy śródziemnomorskich potraw wypadli lepiej, nawet biorąc pod uwagę inne czynniki, które mogły mieć wpływ na wynik testu, takie jak poziom wykształcenia.
Christy Tangney z Rush University, uważa, że wyniki jego badań, w połączeniu z innymi badaniami, wyraźnie wskazują, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy.
"Im więcej możemy wprowadzić do naszej diety warzyw, oliwy z oliwek i ryb tym lepiej dla procesu starzenia się naszego mózgu i ciała" - radzi Tangney.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA