Dieta może obniżyć ryzyko astmy i alergii
INFORM ATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
To, co jemy może mieć wpływ na ryzyko rozwoju alergii i astmy nie tylko u nas samych, ale również u naszego potomstwa - wynika z najnowszego przeglądu prac badawczych, który został opublikowany w "Journal of Allergy and Clinical Immunology".
Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach i warzywach.
Z 22 badań poświęconych spożyciu warzyw i owoców, 17 wykazało związek między zdrowszym odżywianiem a prawdopodobieństwem wystąpienia alergii i astmy. Dwa raporty wskazały, że na rozwój astmy o 75 proc. mniej narażone są dzieci przyjmujące więcej witaminy A.
W przypadku kobiet ciężarnych najkorzystniejsze działanie miały witamina D, w którą bogate są m.in. tłuste ryby oraz witamina E zawarta w orzechach i nasionach. Panie, w których jadłospisie figurowały produkty bogate w te witaminy o 30-40 proc. rzadziej rodziły dzieci, które miały objawy astmy.
Ryzyko świstów spadało o prawie 80 proc. u noworodków, których matki podczas ciąży stosowały dietę śródziemnomorską opartą przede wszystkim na warzywach, rybach, orzechach i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych (występujących m.in. w oliwie z oliwek). Badania nie potwierdziły natomiast wpływu witaminy C i selenu.
Choć zbyt wcześnie, by mówić o konkretnych zmianach w diecie, istnieje możliwość, że to, co jemy redukuje ryzyko astmy poprzez korzystny wpływ na rozwój płuc i układu odpornościowego, zmniejszanie stanów zapalnych i hamowanie produkcji wolnych rodników - zauważają naukowcy.
Zespół naukowców, któremu przewodniczył dr Graham Devereux z Uniwersytetu Aberdeen w Wielkiej Brytanii, na podstawie analizy 62 przeprowadzonych niedawno badań dotyczących relacji między jadłospisem a ryzykiem alergii i astmy ustalił, że ochronne działanie mają: cynk, witaminy A, D i E, a także składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach i warzywach.
Z 22 badań poświęconych spożyciu warzyw i owoców, 17 wykazało związek między zdrowszym odżywianiem a prawdopodobieństwem wystąpienia alergii i astmy. Dwa raporty wskazały, że na rozwój astmy o 75 proc. mniej narażone są dzieci przyjmujące więcej witaminy A.
W przypadku kobiet ciężarnych najkorzystniejsze działanie miały witamina D, w którą bogate są m.in. tłuste ryby oraz witamina E zawarta w orzechach i nasionach. Panie, w których jadłospisie figurowały produkty bogate w te witaminy o 30-40 proc. rzadziej rodziły dzieci, które miały objawy astmy.
Ryzyko świstów spadało o prawie 80 proc. u noworodków, których matki podczas ciąży stosowały dietę śródziemnomorską opartą przede wszystkim na warzywach, rybach, orzechach i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych (występujących m.in. w oliwie z oliwek). Badania nie potwierdziły natomiast wpływu witaminy C i selenu.
Choć zbyt wcześnie, by mówić o konkretnych zmianach w diecie, istnieje możliwość, że to, co jemy redukuje ryzyko astmy poprzez korzystny wpływ na rozwój płuc i układu odpornościowego, zmniejszanie stanów zapalnych i hamowanie produkcji wolnych rodników - zauważają naukowcy.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA