Fot. zdrowemiasto.pl
Sposób odżywiania się matki ma największy wpływ na zwyczaje żywieniowe dzieci - uważają naukowcy z USA.
Podczas badania, które przeprowadził prof. Mildred Horodynski z Michigan State University's College of Nursing, sprawdzono sposób odżywiania się blisko 400 kobiet o niskich zarobkach i ich dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
Okazało się, że maluchy są mniej skłonne do spożywania owoców i warzyw ponad cztery razy w tygodniu, jeśli matki nie przyjmowały takiej ilości lub jeśli uważały swoje dzieci za wybredne.
"Postrzeganie maluchów jako wybrednych może być związane ze sposobem rodzicielstwa lub kulturą. Matki, które uważają swoje dzieci za wybredne mogą być mniej sumienne w zachęcaniu ich do konsumpcji owoców i warzyw" - twierdzi Horodynski.
"To, co jedzą matki i w jaki sposób, stanowi najistotniejszy czynnik decydujący o tym, po jakie produkty będą sięgały dzieci. Eksperci od zdrowia powinni wziąć to pod uwagę podczas tworzenia strategii, które mają zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia. Dieta uboga w owoce i warzywa, nawet w młodym wieku, zwiększa ryzyko występowania przewlekłych chorób później" - dodaje naukowiec.
Wyniki badań zostały opublikowane w "Public Health Nursing".
Podczas badania, które przeprowadził prof. Mildred Horodynski z Michigan State University's College of Nursing, sprawdzono sposób odżywiania się blisko 400 kobiet o niskich zarobkach i ich dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
Okazało się, że maluchy są mniej skłonne do spożywania owoców i warzyw ponad cztery razy w tygodniu, jeśli matki nie przyjmowały takiej ilości lub jeśli uważały swoje dzieci za wybredne.
"Postrzeganie maluchów jako wybrednych może być związane ze sposobem rodzicielstwa lub kulturą. Matki, które uważają swoje dzieci za wybredne mogą być mniej sumienne w zachęcaniu ich do konsumpcji owoców i warzyw" - twierdzi Horodynski.
"To, co jedzą matki i w jaki sposób, stanowi najistotniejszy czynnik decydujący o tym, po jakie produkty będą sięgały dzieci. Eksperci od zdrowia powinni wziąć to pod uwagę podczas tworzenia strategii, które mają zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia. Dieta uboga w owoce i warzywa, nawet w młodym wieku, zwiększa ryzyko występowania przewlekłych chorób później" - dodaje naukowiec.
Wyniki badań zostały opublikowane w "Public Health Nursing".
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA