Czosnek zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Czosnek zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej s…

Czosnek zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego

INFORMATOR. Ciekawostki

KOC

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 20-12-2010

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Kobiety, które jedzą dużo roślin czosnkowatych rzadziej cierpią na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego - informuje serwis EurekAlert, powołując się na badania brytyjskich naukowców.

Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego częściej dotyka kobiety. Objawia się bólem i ograniczeniem funkcji ruchowych. Naukowcy z King's College London i University of East Anglia mają nadzieję, że dzięki wykorzystaniu składników czosnku uda się stworzyć nowy lek na tę chorobę.

W badaniach wzięło udział ponad tysiąc par bliźniaczek, z których wiele nie przejawiało żadnych objawów choroby. Naukowcy wnikliwie analizowali diety uczestniczek i śledzili wszelkie wczesne zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym, kolanowym i kręgosłupie.

Zaobserwowali wówczas, że u kobiet, których dieta była bogata w owoce i warzywa, a zwłaszcza w czosnek, cebulę i por, prześwietlenia rzadziej wykazywały zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym.

Gdy przeanalizowano wpływ poszczególnych składników czosnku, okazało się, że ilość enzymów niszczących chrząstki stawowe ogranicza dwusiarczek dwuallilu.

"Choć nie wiemy jeszcze, czy jedzenie czosnku prowadzi do zwiększenia ilości tego związku w stawach, nasze wnioski mogą wskazać drogę w kierunku przyszłych metod leczenia i zapobiegania chorobie zwyrodnieniowej stawu biodrowego" - mówi dr Frances Williams, autorka badań.

KOC, 20-12-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe