Czosnek zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Kobiety, które jedzą dużo roślin czosnkowatych rzadziej cierpią na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego - informuje serwis EurekAlert, powołując się na badania brytyjskich naukowców.
Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego częściej dotyka kobiety. Objawia się bólem i ograniczeniem funkcji ruchowych. Naukowcy z King's College London i University of East Anglia mają nadzieję, że dzięki wykorzystaniu składników czosnku uda się stworzyć nowy lek na tę chorobę.
W badaniach wzięło udział ponad tysiąc par bliźniaczek, z których wiele nie przejawiało żadnych objawów choroby. Naukowcy wnikliwie analizowali diety uczestniczek i śledzili wszelkie wczesne zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym, kolanowym i kręgosłupie.
Zaobserwowali wówczas, że u kobiet, których dieta była bogata w owoce i warzywa, a zwłaszcza w czosnek, cebulę i por, prześwietlenia rzadziej wykazywały zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym.
Gdy przeanalizowano wpływ poszczególnych składników czosnku, okazało się, że ilość enzymów niszczących chrząstki stawowe ogranicza dwusiarczek dwuallilu.
"Choć nie wiemy jeszcze, czy jedzenie czosnku prowadzi do zwiększenia ilości tego związku w stawach, nasze wnioski mogą wskazać drogę w kierunku przyszłych metod leczenia i zapobiegania chorobie zwyrodnieniowej stawu biodrowego" - mówi dr Frances Williams, autorka badań.
Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego częściej dotyka kobiety. Objawia się bólem i ograniczeniem funkcji ruchowych. Naukowcy z King's College London i University of East Anglia mają nadzieję, że dzięki wykorzystaniu składników czosnku uda się stworzyć nowy lek na tę chorobę.
W badaniach wzięło udział ponad tysiąc par bliźniaczek, z których wiele nie przejawiało żadnych objawów choroby. Naukowcy wnikliwie analizowali diety uczestniczek i śledzili wszelkie wczesne zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym, kolanowym i kręgosłupie.
Zaobserwowali wówczas, że u kobiet, których dieta była bogata w owoce i warzywa, a zwłaszcza w czosnek, cebulę i por, prześwietlenia rzadziej wykazywały zmiany zwyrodnieniowe w stawie biodrowym.
Gdy przeanalizowano wpływ poszczególnych składników czosnku, okazało się, że ilość enzymów niszczących chrząstki stawowe ogranicza dwusiarczek dwuallilu.
"Choć nie wiemy jeszcze, czy jedzenie czosnku prowadzi do zwiększenia ilości tego związku w stawach, nasze wnioski mogą wskazać drogę w kierunku przyszłych metod leczenia i zapobiegania chorobie zwyrodnieniowej stawu biodrowego" - mówi dr Frances Williams, autorka badań.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA