Czosnek może zapobiegać rakowi i atakowi serca
Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY
Z nowych badań wynika, że czosnek ma właściwości chroniące przed rakiem i atakiem serca.
Około pięciu, surowych lub gotowanych, ząbków tygodniowo tej jarzyny o ostrym zapachu wystarcza, by obniżyć ryzyko zachorowania na raka o 30 – 40% - wynika z raportu w Annals of Internal Medicine. Z raportu tego, obejmującego wyniki 13 różnych badań, dowiadujemy się, że czosnek może obniżyć poziom cholesterolu we krwi o cztery do sześciu procent.
Badania omawiane w Journal of Nutrition wykazały spadek LDL, czyli złego cholesterolu, o 10%, lecz badania opisane w Journal of the American College of Cardiology nie wykryły żadnych efektów. Czosnek może jednak pomagać zachować zdrowe serce bez obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Z badań wynika, że może on zmniejszać tendencje tworzenia skrzepów krwi obniżając ryzyko ataku serca i udaru mózgu.
Kolejne badania naukowe utwierdzają w przekonaniu, że jarzyna ta może pomóc w zapobieganiu pewnym rodzajom raka. Analiza wyników kilku badań opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition wykazuje, że obniża ona ryzyko zachorowania na różne formy raka o 30 do 50%.
Z kilku badań w ostatnich latach wynika również, że substancje zawarte w czosnku mogą zredukować wzrost raka piersi i okrężnicy.
Badania przeprowadzone na Stanowym Uniwersytecie Pensylwanii wykazały, że czosnek zmienia enzymy w organizmie, które aktywizują lub detoksykują czynniki rakotwórcze, potencjalnie blokując rozwój raka w różnych częściach ciała.
Z badań wynika, że wystarczy około pięciu ząbków surowego lub gotowanego czosnku tygodniowo, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka o 30 – 40%.
e-NHT 009 2002 / Indo-Asian News Service
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Około pięciu, surowych lub gotowanych, ząbków tygodniowo tej jarzyny o ostrym zapachu wystarcza, by obniżyć ryzyko zachorowania na raka o 30 – 40% - wynika z raportu w Annals of Internal Medicine. Z raportu tego, obejmującego wyniki 13 różnych badań, dowiadujemy się, że czosnek może obniżyć poziom cholesterolu we krwi o cztery do sześciu procent.
Badania omawiane w Journal of Nutrition wykazały spadek LDL, czyli złego cholesterolu, o 10%, lecz badania opisane w Journal of the American College of Cardiology nie wykryły żadnych efektów. Czosnek może jednak pomagać zachować zdrowe serce bez obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Z badań wynika, że może on zmniejszać tendencje tworzenia skrzepów krwi obniżając ryzyko ataku serca i udaru mózgu.
Kolejne badania naukowe utwierdzają w przekonaniu, że jarzyna ta może pomóc w zapobieganiu pewnym rodzajom raka. Analiza wyników kilku badań opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition wykazuje, że obniża ona ryzyko zachorowania na różne formy raka o 30 do 50%.
Z kilku badań w ostatnich latach wynika również, że substancje zawarte w czosnku mogą zredukować wzrost raka piersi i okrężnicy.
Badania przeprowadzone na Stanowym Uniwersytecie Pensylwanii wykazały, że czosnek zmienia enzymy w organizmie, które aktywizują lub detoksykują czynniki rakotwórcze, potencjalnie blokując rozwój raka w różnych częściach ciała.
Z badań wynika, że wystarczy około pięciu ząbków surowego lub gotowanego czosnku tygodniowo, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka o 30 – 40%.
e-NHT 009 2002 / Indo-Asian News Service
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA