Czosnek i zielona cebula obniżają ryzyko raka
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Czosnek i zielona cebula obniżają ryzyko raka

Czosnek i zielona cebula obniżają ryzyko raka

Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY

NHT, naturalhealingtoday.com

zdrowemiasto.pl | dodane 30-05-2009
Nowe badania naukowe wykazały, że jadłospis bogaty w czosnek, cebulę, szalotkę, zieloną cebulę i pory może obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wcześniej ustalono, że warzywa te, należące do grupy Allium, mają właściwości przeciwrakowe. Nic dziwnego, że w Chinach, posiadających najniższy na świecie wskaźnik zachorowań na raka prostaty, rośliny te należą do podstawowych składników pożywienia.

czosnek_cebula_ppk.jpg

W Szanghaju przeprowadzono badania naukowe z udziałem 200 mężczyzn chorych na raka prostaty i 500 zdrowych. Zadano im pytania odnośnie zwyczajów żywieniowych. Rezultaty nie pozostawiły wątpliwości: Mężczyźni spożywający codziennie niewielkie ilości cebuli, czosnku, zielonej cebuli, szalotki i porów, zmniejszali ryzyko zapadnięcia na raka prostaty o 33%. Ci którzy zjadali dwa gramy czosnku dziennie, zmniejszali to ryzyko o ponad 50%, lecz nawet jedzenie tylko jednego ząbka dziennie powodowało redukcję ryzyka. Stwierdzono, że najskuteczniejsza była zielona cebula (Scallions), która obniżała ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 70%.

NHT 045 03-12-2002 / Journal of the National Cancer Institute, 94 (21):1648-51

Fot. Piotr Paweł Karbowniczek

NHT, naturalhealingtoday.com, 30-05-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe