Fot. zdrowemiasto.pl
Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. - wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie, których badania opublikowane zostały w piśmie "Stroke".
Dietę bogatą w czerwone mięso już wcześniej łączono m.in. z podwyższonym ryzykiem niektórych nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym. Jak twierdzą autorzy badań, wciąż pozostaje niejasny związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem udaru.
Aby mu się przyjrzeć dr Susanna Larsson przeprowadziła obserwacje wśród ponad 34,6 tys. mieszkanek Szwecji w wieku od 39 do 73 lat, z których w momencie rozpoczęcia badań (tj. w 1997 roku) żadna nie cierpiała na choroby serca i nie miała zdiagnozowanego nowotworu. W ciągu kolejnych dziesięciu lat udar wystąpił u 1680 kobiet (4 proc.). W większości przypadków (78 proc. ) był to niedokrwienny udar mózgu spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu.
Kiedy badacze podzielili kobiety na pięć grup w zależności od ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa, okazało się, że kobiety, które dziennie jadły ponad 86 gramów były o 22 proc. bardziej narażone na udar niż kobiety jedzące mniej niż 36 gramów.
W przypadku badanych, które konsumowały najwięcej przetworzonego mięsa (ponad 41 gramów dziennie) ryzyko udaru było z kolei o 24 proc. większe niż u pań, które jadły nie więcej niż 12 gramów.
Jednocześnie naukowcy zauważyli, że ryzyko było wyższe u osób niepalących i nie cierpiących na cukrzycę. Jeżeli jadły one powyżej 102 gramów czerwonego mięsa dziennie, ryzyko udaru wzrastało nawet o 68 proc.
Niekorzystny wpływ spożywania dużych ilości czerwonego mięsa może mieć związek z wieloma mechanizmami - mówią naukowcy. Zarówno czerwone jak i przetworzone mięso, poprzez wysoką zawartość sodu, przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów. Istotną rolę może pełnić również nadmierna konsumpcja zawartego w mięsie żelaza, które może zwiększać produkcję wolnych rodników.
Dietę bogatą w czerwone mięso już wcześniej łączono m.in. z podwyższonym ryzykiem niektórych nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym. Jak twierdzą autorzy badań, wciąż pozostaje niejasny związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a ryzykiem udaru.
Aby mu się przyjrzeć dr Susanna Larsson przeprowadziła obserwacje wśród ponad 34,6 tys. mieszkanek Szwecji w wieku od 39 do 73 lat, z których w momencie rozpoczęcia badań (tj. w 1997 roku) żadna nie cierpiała na choroby serca i nie miała zdiagnozowanego nowotworu. W ciągu kolejnych dziesięciu lat udar wystąpił u 1680 kobiet (4 proc.). W większości przypadków (78 proc. ) był to niedokrwienny udar mózgu spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu.
Kiedy badacze podzielili kobiety na pięć grup w zależności od ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa, okazało się, że kobiety, które dziennie jadły ponad 86 gramów były o 22 proc. bardziej narażone na udar niż kobiety jedzące mniej niż 36 gramów.
W przypadku badanych, które konsumowały najwięcej przetworzonego mięsa (ponad 41 gramów dziennie) ryzyko udaru było z kolei o 24 proc. większe niż u pań, które jadły nie więcej niż 12 gramów.
Jednocześnie naukowcy zauważyli, że ryzyko było wyższe u osób niepalących i nie cierpiących na cukrzycę. Jeżeli jadły one powyżej 102 gramów czerwonego mięsa dziennie, ryzyko udaru wzrastało nawet o 68 proc.
Niekorzystny wpływ spożywania dużych ilości czerwonego mięsa może mieć związek z wieloma mechanizmami - mówią naukowcy. Zarówno czerwone jak i przetworzone mięso, poprzez wysoką zawartość sodu, przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów. Istotną rolę może pełnić również nadmierna konsumpcja zawartego w mięsie żelaza, które może zwiększać produkcję wolnych rodników.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA