Fot. zdrowemiasto.pl
Picie czarnej herbaty może zapobiegać cukrzycy typu II, chorobie, która rozwija się przeważnie w późniejszym wieku i ma związek z otyłością - wskazują szkockie badania, o których informuje pismo "Aging Cell".
Cukrzyca typu II jest najczęściej występującą postacią cukrzycy. Rozwija się wówczas, gdy tkanki naszego organizmu, głównie wątroba i mięśnie, tracą zdolność do prawidłowej reakcji na insulinę - hormon regulujący metabolizm glukozy. W rezultacie, stężenie tego cukru we krwi utrzymuje się na wysokim poziomie, co jest groźne dla wielu tkanek i organów.
Początkowo, organizm reaguje na to zwiększając produkcję insuliny w trzustce, ale w miarę rozwoju choroby zdolność do produkcji insuliny spada.
Na całym świecie liczba nowych zachorowań na cukrzycę typu II rośnie w lawinowym tempie. Ma to związek z rozpowszechnieniem się siedzącego stylu życia i dostępności taniego, kalorycznego, a mało wartościowego jedzenia. Problem cukrzycy stał się w ostatnim czasie tak palący, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała to schorzenie za epidemię XXI wieku.
Naukowcy z różnych krajów próbują znaleźć skuteczne metody leczenia i zapobiegania cukrzycy. W swoich poszukiwaniach często sięgają do związków i produktów naturalnego pochodzenia.
Badacze z Uniwersytetu Dundee we współpracy kolegami ze Szkockiego Instytutu Badania Upraw odkryli teraz, że różne składniki czarnej herbaty, jak teaflawiny i tearubiginy, naśladują działanie insuliny.
"Odkryliśmy, że te związki mogą naśladować wpływ insuliny na białka z grupy FoxO" - komentuje prowadzący badania dr Graham Rena. Działanie FoxO polega na regulacji genów zaangażowanych w metabolizm, podziały komórek, tolerancję stresu. Jak wykazały wcześniejsze badania na robakach, muszkach owocowych, czy myszach, białka te odpowiadają za związek naszej diety ze zdrowiem.
Autorzy pracy liczą, że ich okrycie można będzie w przyszłości wykorzystać praktycznie - w profilaktyce cukrzycy. Zastrzegają jednak, że na razie nie ma ono przełożenia na nową terapię, a nawet nie pozwala udzielać żadnych dietetycznych wskazówek na temat stosowania czarnej herbaty w ramach prewencji tej choroby.
"Nie chodzi o to, by chorzy na cukrzycę zaczęli masowo pić czarną herbatę, z nadzieję, że to ich wyleczy z choroby. Nasze badania są we wczesnej, eksperymentalnej fazie. Pacjenci powinni zatem powinni pamiętać o regularnym przyjmowaniu swoich leków, według zaleceń lekarza" - podkreślają.
Cukrzyca typu II jest najczęściej występującą postacią cukrzycy. Rozwija się wówczas, gdy tkanki naszego organizmu, głównie wątroba i mięśnie, tracą zdolność do prawidłowej reakcji na insulinę - hormon regulujący metabolizm glukozy. W rezultacie, stężenie tego cukru we krwi utrzymuje się na wysokim poziomie, co jest groźne dla wielu tkanek i organów.
Początkowo, organizm reaguje na to zwiększając produkcję insuliny w trzustce, ale w miarę rozwoju choroby zdolność do produkcji insuliny spada.
Na całym świecie liczba nowych zachorowań na cukrzycę typu II rośnie w lawinowym tempie. Ma to związek z rozpowszechnieniem się siedzącego stylu życia i dostępności taniego, kalorycznego, a mało wartościowego jedzenia. Problem cukrzycy stał się w ostatnim czasie tak palący, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała to schorzenie za epidemię XXI wieku.
Naukowcy z różnych krajów próbują znaleźć skuteczne metody leczenia i zapobiegania cukrzycy. W swoich poszukiwaniach często sięgają do związków i produktów naturalnego pochodzenia.
Badacze z Uniwersytetu Dundee we współpracy kolegami ze Szkockiego Instytutu Badania Upraw odkryli teraz, że różne składniki czarnej herbaty, jak teaflawiny i tearubiginy, naśladują działanie insuliny.
"Odkryliśmy, że te związki mogą naśladować wpływ insuliny na białka z grupy FoxO" - komentuje prowadzący badania dr Graham Rena. Działanie FoxO polega na regulacji genów zaangażowanych w metabolizm, podziały komórek, tolerancję stresu. Jak wykazały wcześniejsze badania na robakach, muszkach owocowych, czy myszach, białka te odpowiadają za związek naszej diety ze zdrowiem.
Autorzy pracy liczą, że ich okrycie można będzie w przyszłości wykorzystać praktycznie - w profilaktyce cukrzycy. Zastrzegają jednak, że na razie nie ma ono przełożenia na nową terapię, a nawet nie pozwala udzielać żadnych dietetycznych wskazówek na temat stosowania czarnej herbaty w ramach prewencji tej choroby.
"Nie chodzi o to, by chorzy na cukrzycę zaczęli masowo pić czarną herbatę, z nadzieję, że to ich wyleczy z choroby. Nasze badania są we wczesnej, eksperymentalnej fazie. Pacjenci powinni zatem powinni pamiętać o regularnym przyjmowaniu swoich leków, według zaleceń lekarza" - podkreślają.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA