Cukrzyca zwiększa ryzyko odrastania polipów jelita grubego
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Pacjenci, którzy mają podwyższony poziom glukozy we krwi są bardziej narażeni na odrastanie polipów, czyli łagodnych zmian nowotworowych w jelicie grubym, niż osoby z niskim poziomem cukru - wykazały amerykańskie badania.
Jak podkreślają autorzy pracy na łamach pisma "Gastroenterology", ryzyko to dotyczy również odnawiania się polipów zaawansowanych, które w najwyższym stopniu grożą rozwojem raka jelita grubego.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota w Minneapolis przebadali 750 dorosłych osób, z których połowa (375 osób) przeszła niedawno usunięcie polipa lub polipów w trakcie kolonoskopii. Wszystkim pobrano na czczo próbki krwi i zmierzono w nich poziom glukozy oraz stężenie insuliny (hormonu kontrolującego metabolizm glukozy). Badania krwi powtarzano w kolejnych 4 latach.
Analiza wykazała, że u osób, które w czasie kolonoskopii miały wysoki poziom insuliny w organizmie prawdopodobieństwo odnowienia się polipów w jelicie było o 56 proc. większe, niż u pacjentów z najniższymi poziomami tego hormonu. Natomiast wysokie stężenie glukozy we krwi zwiększało ryzyko odrastania polipów niemal o 50 proc.
Co ważniejsze, wysoki poziom glukozy ponad dwukrotnie podnosił ryzyko nawrotów polipów w zaawansowanym stadium rozwoju, tj. takich, które w największym stopniu grożą rakiem okrężnicy.
"Niepokojące jest to, że poziomy cukru związane ze wzrostem ryzyka nie były w rzeczywistości bardzo wysokie, a raczej mieściły się na granicy normy, czyli świadczyły o czymś, co lekarze uważają za stan przedcukrzycowy" - komentuje biorący udział w badaniach dr Andrew Flood.
Stan przedcukrzycowy charakteryzuje się tzw. nietolerancją glukozy i objawia się nieco podwyższonym poziomem tego cukru we krwi - w górnych granicach normy. Jest to związane z tym, że organizm traci zdolność do prawidłowego korzystania z insuliny. Początkowo próbuje sobie z tym radzić zwiększając jej produkcję, ale później trzustka nie jest już w stanie temu podołać i dochodzi do rozwoju cukrzycy.
Jak podkreślają autorzy pracy, odkrycie to pozostaje w zgodzie z teorią, że cukrzyca, a nawet stan przedcukrzycowy mogą pobudzać rozwój raka jelita grubego. Dlatego, zdaniem dra Flooda, pacjenci z zaburzeniami w metabolizmie glukozy i ze skłonnościami do polipów jelita grubego powinni bardziej rygorystycznie pilnować niskich stężeń cukru we krwi.
Jak podkreślają autorzy pracy na łamach pisma "Gastroenterology", ryzyko to dotyczy również odnawiania się polipów zaawansowanych, które w najwyższym stopniu grożą rozwojem raka jelita grubego.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minnesota w Minneapolis przebadali 750 dorosłych osób, z których połowa (375 osób) przeszła niedawno usunięcie polipa lub polipów w trakcie kolonoskopii. Wszystkim pobrano na czczo próbki krwi i zmierzono w nich poziom glukozy oraz stężenie insuliny (hormonu kontrolującego metabolizm glukozy). Badania krwi powtarzano w kolejnych 4 latach.
Analiza wykazała, że u osób, które w czasie kolonoskopii miały wysoki poziom insuliny w organizmie prawdopodobieństwo odnowienia się polipów w jelicie było o 56 proc. większe, niż u pacjentów z najniższymi poziomami tego hormonu. Natomiast wysokie stężenie glukozy we krwi zwiększało ryzyko odrastania polipów niemal o 50 proc.
Co ważniejsze, wysoki poziom glukozy ponad dwukrotnie podnosił ryzyko nawrotów polipów w zaawansowanym stadium rozwoju, tj. takich, które w największym stopniu grożą rakiem okrężnicy.
"Niepokojące jest to, że poziomy cukru związane ze wzrostem ryzyka nie były w rzeczywistości bardzo wysokie, a raczej mieściły się na granicy normy, czyli świadczyły o czymś, co lekarze uważają za stan przedcukrzycowy" - komentuje biorący udział w badaniach dr Andrew Flood.
Stan przedcukrzycowy charakteryzuje się tzw. nietolerancją glukozy i objawia się nieco podwyższonym poziomem tego cukru we krwi - w górnych granicach normy. Jest to związane z tym, że organizm traci zdolność do prawidłowego korzystania z insuliny. Początkowo próbuje sobie z tym radzić zwiększając jej produkcję, ale później trzustka nie jest już w stanie temu podołać i dochodzi do rozwoju cukrzycy.
Jak podkreślają autorzy pracy, odkrycie to pozostaje w zgodzie z teorią, że cukrzyca, a nawet stan przedcukrzycowy mogą pobudzać rozwój raka jelita grubego. Dlatego, zdaniem dra Flooda, pacjenci z zaburzeniami w metabolizmie glukozy i ze skłonnościami do polipów jelita grubego powinni bardziej rygorystycznie pilnować niskich stężeń cukru we krwi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA