Fot. zdrowemiasto.pl
Ciemne piwo zawiera więcej wolnego żelaza niż piwo jasne i bezalkoholowe - stwierdzili hiszpańscy badacze, którzy przeanalizowali 40 rodzajów piwa z pięciu kontynentów. Ich wnioski opublikował "Journal of the Science of Food and Agriculture".
"Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców" - mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid.
Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz nadawania piwu jaśniejszej barwy, zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej - wyjaśnia Blanko.
Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki. Zdaniem naukowców wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji browaru ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Naukowcy porównali 17 piw hiszpańskich i 23 marki z innych krajów. Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).
Żelazo jest ważnym składnikiem diety, jednak - jak wykazało wiele badań - jego nadmiar w stanie wolnym może przyspieszać oksydację ("rdzewienie") tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób.
"Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców" - mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid.
Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz nadawania piwu jaśniejszej barwy, zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej - wyjaśnia Blanko.
Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki. Zdaniem naukowców wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji browaru ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Naukowcy porównali 17 piw hiszpańskich i 23 marki z innych krajów. Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).
Żelazo jest ważnym składnikiem diety, jednak - jak wykazało wiele badań - jego nadmiar w stanie wolnym może przyspieszać oksydację ("rdzewienie") tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA