By zmniejszyć ryzyko cukrzycy: więcej fasolki, mniej białego ryżu
Strona główna » Informator » Ciekawostki » By zmniejszyć ryzyko cukrzycy: więcej fasolki, mni…

By zmniejszyć ryzyko cukrzycy: więcej fasolki, mniej białego ryżu

INFORMATOR. Ciekawostki

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 05-09-2011

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Choć biały ryż z roślinami strączkowymi stanowi zgrany duet na talerzu, badania wykazują, że dla zdrowia lepsze jest pozostawienie fasolki solo lub w towarzystwie ryżu brązowego - informuje Reuters.

Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego. Z blisko 2 tys. przebadanych osób, te, które regularnie rezygnowały z porcji białego ryżu na rzecz porcji warzyw strączkowych, były o 35 proc. mniej narażone na wystąpienie objawów zwiastujących cukrzycę, takich jak wysokie ciśnienie, podwyższony poziom szkodliwych tłuszczów i cukru we krwi oraz niższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL.

Elementy te w połączeniu z otyłością brzuszną składają się na zespół metaboliczny, który jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Prowadzący badania prof. Frank Hu przeanalizował diety mieszkańców Kostaryki, gdzie wraz z bogaceniem się społeczeństwa zaobserwowano wzrost częstotliwości zachorowań na cukrzycę. Zdaniem badacza, mogło to mieć częściowo związek ze zwiększoną konsumpcją białego ryżu przy coraz mniejszym spożyciu warzyw strączkowych.

W porównaniu z ryżem (zwłaszcza białym, który pozbawiony jest większości cennych składników odżywczych), rośliny strączkowe zawierają o wiele więcej błonnika i białka, a przy tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi.

PAP, 05-09-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe