By zmniejszyć ryzyko cukrzycy: więcej fasolki, mniej białego ryżu
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Choć biały ryż z roślinami strączkowymi stanowi zgrany duet na talerzu, badania wykazują, że dla zdrowia lepsze jest pozostawienie fasolki solo lub w towarzystwie ryżu brązowego - informuje Reuters.
Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego. Z blisko 2 tys. przebadanych osób, te, które regularnie rezygnowały z porcji białego ryżu na rzecz porcji warzyw strączkowych, były o 35 proc. mniej narażone na wystąpienie objawów zwiastujących cukrzycę, takich jak wysokie ciśnienie, podwyższony poziom szkodliwych tłuszczów i cukru we krwi oraz niższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Elementy te w połączeniu z otyłością brzuszną składają się na zespół metaboliczny, który jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Prowadzący badania prof. Frank Hu przeanalizował diety mieszkańców Kostaryki, gdzie wraz z bogaceniem się społeczeństwa zaobserwowano wzrost częstotliwości zachorowań na cukrzycę. Zdaniem badacza, mogło to mieć częściowo związek ze zwiększoną konsumpcją białego ryżu przy coraz mniejszym spożyciu warzyw strączkowych.
W porównaniu z ryżem (zwłaszcza białym, który pozbawiony jest większości cennych składników odżywczych), rośliny strączkowe zawierają o wiele więcej błonnika i białka, a przy tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Potwierdziły to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego. Z blisko 2 tys. przebadanych osób, te, które regularnie rezygnowały z porcji białego ryżu na rzecz porcji warzyw strączkowych, były o 35 proc. mniej narażone na wystąpienie objawów zwiastujących cukrzycę, takich jak wysokie ciśnienie, podwyższony poziom szkodliwych tłuszczów i cukru we krwi oraz niższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL.
Elementy te w połączeniu z otyłością brzuszną składają się na zespół metaboliczny, który jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Prowadzący badania prof. Frank Hu przeanalizował diety mieszkańców Kostaryki, gdzie wraz z bogaceniem się społeczeństwa zaobserwowano wzrost częstotliwości zachorowań na cukrzycę. Zdaniem badacza, mogło to mieć częściowo związek ze zwiększoną konsumpcją białego ryżu przy coraz mniejszym spożyciu warzyw strączkowych.
W porównaniu z ryżem (zwłaszcza białym, który pozbawiony jest większości cennych składników odżywczych), rośliny strączkowe zawierają o wiele więcej błonnika i białka, a przy tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie powoduje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA