Fot. zdrowemiasto.pl
Wyciąg ze środkowej warstwy leżącej pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem może chronić przed rozwojem choroby sercowo-naczyniowej - informują naukowcy z Japonii na łamach pisma "American Journal of Hypertension".
Brązowy ryż korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego. Niestety większość zdrowych substancji odżywczych zgromadzonych w tzw. warstwie subaleuronowej ziarna ryżu (tuż pod jego zewnętrzną otoczką) jest tracona podczas stosowanego rutynowo procesu mielenia, podczas którego przekształca się ryż brązowy w biały.
Biały ryż jest dużo bardziej popularny od brązowego - ma dłuższy termin przydatności do spożycia, krócej się gotuje i stanowi podstawowy składnik diety w wielu krajach. Metoda uzyskiwania białego ryżu bez utraty warstwy subaleuronowej pozwoliłaby zatem na szeroką skalę chronić ludzi przed chorobami serca i układu krążenia - nadciśnieniem tętniczym, zawałami oraz cukrzycą - uważają naukowcy.
Grupa Hirotoshi Utsunomiya z Temple University School of Medicine wykorzystała nową metodę przemiału, dzięki której dookoła białego ziarna ryżu japońskiego zachowuje się warstwę subaleuronową. Autorzy zaobserwowali, że warstwa ta wpływa na działanie angiotensyny II - hormonu regulującego skurcz mięśniówki naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi.
Naukowcy odkryli, że środkowa warstwa ziaren ryżu zabezpiecza komórki mięśni gładkich szczura przed nieprawidłowym wzrostem komórek naczyń i gwarantuje prawidłowe działanie naczyń krwionośnych u gryzoni. Następnym krokiem będzie dokładne zbadanie tego mechanizmu u ludzi.
Brązowy ryż korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego. Niestety większość zdrowych substancji odżywczych zgromadzonych w tzw. warstwie subaleuronowej ziarna ryżu (tuż pod jego zewnętrzną otoczką) jest tracona podczas stosowanego rutynowo procesu mielenia, podczas którego przekształca się ryż brązowy w biały.
Biały ryż jest dużo bardziej popularny od brązowego - ma dłuższy termin przydatności do spożycia, krócej się gotuje i stanowi podstawowy składnik diety w wielu krajach. Metoda uzyskiwania białego ryżu bez utraty warstwy subaleuronowej pozwoliłaby zatem na szeroką skalę chronić ludzi przed chorobami serca i układu krążenia - nadciśnieniem tętniczym, zawałami oraz cukrzycą - uważają naukowcy.
Grupa Hirotoshi Utsunomiya z Temple University School of Medicine wykorzystała nową metodę przemiału, dzięki której dookoła białego ziarna ryżu japońskiego zachowuje się warstwę subaleuronową. Autorzy zaobserwowali, że warstwa ta wpływa na działanie angiotensyny II - hormonu regulującego skurcz mięśniówki naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi.
Naukowcy odkryli, że środkowa warstwa ziaren ryżu zabezpiecza komórki mięśni gładkich szczura przed nieprawidłowym wzrostem komórek naczyń i gwarantuje prawidłowe działanie naczyń krwionośnych u gryzoni. Następnym krokiem będzie dokładne zbadanie tego mechanizmu u ludzi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA