Fot. zdrowemiasto.pl
Witamina D to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych (obejmuje witaminy: D1 - kalcyferol, D2 - ergokalcyferol, D3 - cholekalcyferol). Witamina D reguluje w naszym organizmie wiele procesów: m.in. ma korzystny wpływ na kości, na system nerwowy i mięśniowy, poprawia pracę układu odpornościowego, reguluje podziały komórek, dzięki czemu może spowalniać rozwój nowotworów. Witamina D ma również wpływ na stan naszego uzębienia.
Brak lub niedobór witaminy D (awitaminoza) u dzieci i młodzieży prowadzi do krzywicy. Niedobór witaminy D u dorosłych przyczynia się m.in. do osłabienia kości, powodując ich rozmiękanie, łamliwość i może prowadzić do osteoporozy.
Produkcja witaminy D w naszym organizmie odbywa się w skórze a dzieje się to dzięki promieniom słonecznym. Pod wpływem światła słonecznego skóra jest w stanie wyprodukować znaczną część dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Ilości uzupełniające organizm czerpie ze źródeł pokarmowych. Produkcja witaminy D w skórze człowieka zależy m.in. od: pory roku, zachmurzenia i zanieczyszczenia powietrza, szerokości geograficznej, stosowania kremów z filtrem, pigmentacji (np. skóra o ciemnej karnacji z powodu zawartej w niej melaniny produkuje witaminę D nawet kilkakrotnie wolniej) oraz jej wieku.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D lub intensywna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe nie może powodować hiperwitaminozy, ponieważ nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę D zapobiegając jej nadprodukcji.
Dostępne na rynku suplementy witaminy D najlepiej stosować po konsultacji z lekarzem. Doustne dawki witaminy D ustalane są indywidualnie, zależą bowiem od konkretnej sytuacji klinicznej.
Istnieje ścisły związek poziomu witaminy D z poziomem wapnia, dlatego przed i w trakcie leczenia należy go monitorować. Zbyt wysoki poziom witaminy D może być szkodliwy.
Fot. zdrowemiasto.pl
Najbogatsze w ten związek pokarmy to morskie ryby oleiste (makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź, wątroba dorsza, tran) i ich przetwory. Bogate w witaminę D jest także żółtko jaja kurzego oraz mleko i jego przetwory. Obecnie niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w witaminę D (np. margaryna, płatki śniadaniowe).
Zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wielu czynników. Dzieci potrzebują więcej witaminy niż dorośli. Z wiekiem maleje zdolność organizmu do jej wytwarzania pod wpływem promieni ultrafioletowych. Osoby o ciemnej karnacji muszą otrzymywać więcej witaminy D. Więcej witaminy D powinni spożywać mieszkańcy miast, a zwłaszcza rejonów z dużym zanieczyszczeniem powietrza. Uzupełniać witaminę D powinny także osoby pracujące nocą bądź w warunkach przyciemnionych, odżywiające się pokarmami ubogimi w witaminę D. Suplementacja witaminy D ważna jest w przypadku niektórych chorób. Zaleca się jej uzupełnianie w związku z przyjmowaniem określonych leków.
Prawidłowe żywienie oraz spędzanie wolnego czasu aktywnie na świeżym powietrzu to prosta recepta na zdrowie przez cały rok.
Brak lub niedobór witaminy D (awitaminoza) u dzieci i młodzieży prowadzi do krzywicy. Niedobór witaminy D u dorosłych przyczynia się m.in. do osłabienia kości, powodując ich rozmiękanie, łamliwość i może prowadzić do osteoporozy.
Produkcja witaminy D w naszym organizmie odbywa się w skórze a dzieje się to dzięki promieniom słonecznym. Pod wpływem światła słonecznego skóra jest w stanie wyprodukować znaczną część dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Ilości uzupełniające organizm czerpie ze źródeł pokarmowych. Produkcja witaminy D w skórze człowieka zależy m.in. od: pory roku, zachmurzenia i zanieczyszczenia powietrza, szerokości geograficznej, stosowania kremów z filtrem, pigmentacji (np. skóra o ciemnej karnacji z powodu zawartej w niej melaniny produkuje witaminę D nawet kilkakrotnie wolniej) oraz jej wieku.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D lub intensywna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe nie może powodować hiperwitaminozy, ponieważ nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę D zapobiegając jej nadprodukcji.
Dostępne na rynku suplementy witaminy D najlepiej stosować po konsultacji z lekarzem. Doustne dawki witaminy D ustalane są indywidualnie, zależą bowiem od konkretnej sytuacji klinicznej.
Istnieje ścisły związek poziomu witaminy D z poziomem wapnia, dlatego przed i w trakcie leczenia należy go monitorować. Zbyt wysoki poziom witaminy D może być szkodliwy.
Fot. zdrowemiasto.pl
Najbogatsze w ten związek pokarmy to morskie ryby oleiste (makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź, wątroba dorsza, tran) i ich przetwory. Bogate w witaminę D jest także żółtko jaja kurzego oraz mleko i jego przetwory. Obecnie niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w witaminę D (np. margaryna, płatki śniadaniowe).
Zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wielu czynników. Dzieci potrzebują więcej witaminy niż dorośli. Z wiekiem maleje zdolność organizmu do jej wytwarzania pod wpływem promieni ultrafioletowych. Osoby o ciemnej karnacji muszą otrzymywać więcej witaminy D. Więcej witaminy D powinni spożywać mieszkańcy miast, a zwłaszcza rejonów z dużym zanieczyszczeniem powietrza. Uzupełniać witaminę D powinny także osoby pracujące nocą bądź w warunkach przyciemnionych, odżywiające się pokarmami ubogimi w witaminę D. Suplementacja witaminy D ważna jest w przypadku niektórych chorób. Zaleca się jej uzupełnianie w związku z przyjmowaniem określonych leków.
Prawidłowe żywienie oraz spędzanie wolnego czasu aktywnie na świeżym powietrzu to prosta recepta na zdrowie przez cały rok.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA