Borówki spowalniają starzenie się mózgu
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Owoce jagodowe, takie jak borówka amerykańska czy truskawki mogą pomóc zachować sprawny mózg w starszym wieku - o odkryciu naukowców z USA, którzy rozszyfrowali też mechanizm korzystnego działania tych owoców, informuje serwis internetowy EurekAlert.
Jednym z procesów przyczyniających się do starzenia jest systematyczne pogarszanie się zdolności organizmu do obrony przed rozwojem stanów zapalnych i wolnymi rodnikami, które jako silne utleniacze szkodzą komórkom. To zwiększa podatność na choroby wyniszczające mózg, jak choroba Alzheimera i inne odmiany demencji, ale też na choroby serca, nowotwory złośliwe i inne schorzenia typowe dla podeszłego wieku.
"Optymistyczne jest jednak to, że naturalne składniki naszej diety - polifenole obecne w owocach, warzywach i orzechach mają własności przeciwutleniające i przeciwzapalne, przez co mogą chronić mózg przed skutkami starzenia" - powiedział główny autor badań dr Shibu Poulose z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie, placówki działającej pod egidą ministerstwa rolnictwa USA.
Specjalista zaprezentował wyniki badań swojego zespołu na 240. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, które odbywa się w Bostonie.
W swoich poprzednich doświadczeniach zespół dr. Poulose wykazał, że u starszych szczurów laboratoryjnych, które przez dwa miesiące były na diecie zawierającej 2 proc. ekstraktu z truskawek, borówek amerykańskich lub jeżyn poprawiała się czynność mózgu oraz zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Teraz naukowcy zaobserwowali, że owoce jagodowe - w tym borówki amerykańskie, truskawki i jagody acai (owoce euterpy warzywnej z Ameryki Południowej) mogą przeciwdziałać innemu procesowi związanemu ze starzeniem, tj. pogorszeniu zdolności mózgu do usuwania toksycznych i niepotrzebnych substancji. Jest to bardzo ważna przyczyna pogorszenia sprawności intelektualnej. Może to na przykład przyczyniać się do odkładania płytek amyloidalnych - patologicznych struktur typowych dla choroby Alzheimera.
Normalnie, funkcje służb porządkowych w mózgu pełnią komórki mikrogleju. W procesie nazywanym autofagocytozą komórki te usuwają substancje, które mogłyby zakłócać funkcje neuronów. "Jednak w trakcie starzenia mikroglej przestaje dobrze wykonywać swoją pracę i zaczynają się gromadzić odpady" - wyjaśnił dr Poulose. Poza tym, komórki mikrogleju stają się nadmiernie aktywne i zaczynają niszczyć zdrowe neurony.
W badaniach prowadzonych na dwóch grupach komórek pobranych z mysich mózgów - tj. neuronów z hipokampa, struktury zaangażowanej w zapamiętywanie oraz komórkach mikrogleju - naukowcy wykazali, że wyciągi z borówek amerykańskich, truskawek i jagód acai blokowały białka, które hamują zdolność mikrogleju do oczyszczania mózgu w procesie autofagocytozy. Dzięki temu, mikroglej mógł sprawnie wykonywać swoją pracę.
Oznacza to, że korzyści z jedzenia różnych owoców jagodowych nie ograniczają się jedynie do łagodzenia stanów zapalnych i neutralizowania wolnych rodników, ale dotyczą też procesu oczyszczania mózgu z toksycznych substancji.
Zdaniem dr. Poulose, najnowsze badania dowodzą, że włączenie do diety borówek, truskawek i innych owoców jagodowych pomaga utrzymać sprawny mózg w podeszłym wieku. Badacz przypomniał, że bogatym źródłem polifenoli są również orzechy włoskie i inne owoce oraz warzywa, zwłaszcza ciemnoczerwone, pomarańczowe lub fioletowe. Te barwy nadają im należące do polifenoli antocyjany, które są dobrymi przeciwutleniaczami.
Specjalista podkreślił, że ważne jest spożywanie całych owoców, które zawierają setki cennych substancji. Dobrym źródłem polifenoli mogą też być owoce mrożone, zwłaszcza w okresie zimowym.
W badaniach brał udział ówczesny jego szef dr James Joseph, który zmarł 1. czerwca 2010 r. Był on pionierem badań nad rolą przeciwutleniaczy obecnych w owocach i orzechach w zapobieganiu demencji związanej z wiekiem.
Jednym z procesów przyczyniających się do starzenia jest systematyczne pogarszanie się zdolności organizmu do obrony przed rozwojem stanów zapalnych i wolnymi rodnikami, które jako silne utleniacze szkodzą komórkom. To zwiększa podatność na choroby wyniszczające mózg, jak choroba Alzheimera i inne odmiany demencji, ale też na choroby serca, nowotwory złośliwe i inne schorzenia typowe dla podeszłego wieku.
"Optymistyczne jest jednak to, że naturalne składniki naszej diety - polifenole obecne w owocach, warzywach i orzechach mają własności przeciwutleniające i przeciwzapalne, przez co mogą chronić mózg przed skutkami starzenia" - powiedział główny autor badań dr Shibu Poulose z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie, placówki działającej pod egidą ministerstwa rolnictwa USA.
Specjalista zaprezentował wyniki badań swojego zespołu na 240. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, które odbywa się w Bostonie.
W swoich poprzednich doświadczeniach zespół dr. Poulose wykazał, że u starszych szczurów laboratoryjnych, które przez dwa miesiące były na diecie zawierającej 2 proc. ekstraktu z truskawek, borówek amerykańskich lub jeżyn poprawiała się czynność mózgu oraz zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Teraz naukowcy zaobserwowali, że owoce jagodowe - w tym borówki amerykańskie, truskawki i jagody acai (owoce euterpy warzywnej z Ameryki Południowej) mogą przeciwdziałać innemu procesowi związanemu ze starzeniem, tj. pogorszeniu zdolności mózgu do usuwania toksycznych i niepotrzebnych substancji. Jest to bardzo ważna przyczyna pogorszenia sprawności intelektualnej. Może to na przykład przyczyniać się do odkładania płytek amyloidalnych - patologicznych struktur typowych dla choroby Alzheimera.
Normalnie, funkcje służb porządkowych w mózgu pełnią komórki mikrogleju. W procesie nazywanym autofagocytozą komórki te usuwają substancje, które mogłyby zakłócać funkcje neuronów. "Jednak w trakcie starzenia mikroglej przestaje dobrze wykonywać swoją pracę i zaczynają się gromadzić odpady" - wyjaśnił dr Poulose. Poza tym, komórki mikrogleju stają się nadmiernie aktywne i zaczynają niszczyć zdrowe neurony.
W badaniach prowadzonych na dwóch grupach komórek pobranych z mysich mózgów - tj. neuronów z hipokampa, struktury zaangażowanej w zapamiętywanie oraz komórkach mikrogleju - naukowcy wykazali, że wyciągi z borówek amerykańskich, truskawek i jagód acai blokowały białka, które hamują zdolność mikrogleju do oczyszczania mózgu w procesie autofagocytozy. Dzięki temu, mikroglej mógł sprawnie wykonywać swoją pracę.
Oznacza to, że korzyści z jedzenia różnych owoców jagodowych nie ograniczają się jedynie do łagodzenia stanów zapalnych i neutralizowania wolnych rodników, ale dotyczą też procesu oczyszczania mózgu z toksycznych substancji.
Zdaniem dr. Poulose, najnowsze badania dowodzą, że włączenie do diety borówek, truskawek i innych owoców jagodowych pomaga utrzymać sprawny mózg w podeszłym wieku. Badacz przypomniał, że bogatym źródłem polifenoli są również orzechy włoskie i inne owoce oraz warzywa, zwłaszcza ciemnoczerwone, pomarańczowe lub fioletowe. Te barwy nadają im należące do polifenoli antocyjany, które są dobrymi przeciwutleniaczami.
Specjalista podkreślił, że ważne jest spożywanie całych owoców, które zawierają setki cennych substancji. Dobrym źródłem polifenoli mogą też być owoce mrożone, zwłaszcza w okresie zimowym.
W badaniach brał udział ówczesny jego szef dr James Joseph, który zmarł 1. czerwca 2010 r. Był on pionierem badań nad rolą przeciwutleniaczy obecnych w owocach i orzechach w zapobieganiu demencji związanej z wiekiem.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA