Borówka amerykańska zapobiega nadciśnieniu
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Choć głównym źródłem flawonoidów była herbata, okazało się, że najsilniejsze działanie mają owoce bogate w antocyjany, zwłaszcza borówka amerykańska i - w mniejszym stopniu - truskawki.
Problemy z nadciśnieniem tętniczym ma około jedna czwarta dorosłej populacji. Nadciśnienie zwiększa między innymi ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania)oraz Harvard University (USA) zaobserwowali, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.
Jak wykazali badacze, to zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów, które w dużych ilościach występują również w czarnej porzeczce, jeżynach czy czerwonych pomarańczach. Inne flawonoidy zapobiegające chorobom układu krążenia zawarte są m.in. w herbacie, czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie.
Naukowcy zbadali 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn, biorących udział w badaniu "Nurses' Health Study" oraz "Health Professionals Follow-up Study", trwającym 14 lat. W momencie rozpoczęcia badań żadna z biorących w nich udział osób nie miała nadciśnienia. Co dwa lata oceniany był stan zdrowia, a co cztery - dieta. Nadciśnienie rozwinęło się u 35 000 osób.
Choć głównym źródłem flawonoidów była herbata, okazało się, że najsilniejsze działanie mają owoce bogate w antocyjany, zwłaszcza borówka amerykańska i - w mniejszym stopniu - truskawki.
Problemy z nadciśnieniem tętniczym ma około jedna czwarta dorosłej populacji. Nadciśnienie zwiększa między innymi ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Naukowcy z University of East Anglia (W. Brytania)oraz Harvard University (USA) zaobserwowali, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.
Jak wykazali badacze, to zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów, które w dużych ilościach występują również w czarnej porzeczce, jeżynach czy czerwonych pomarańczach. Inne flawonoidy zapobiegające chorobom układu krążenia zawarte są m.in. w herbacie, czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie.
Naukowcy zbadali 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn, biorących udział w badaniu "Nurses' Health Study" oraz "Health Professionals Follow-up Study", trwającym 14 lat. W momencie rozpoczęcia badań żadna z biorących w nich udział osób nie miała nadciśnienia. Co dwa lata oceniany był stan zdrowia, a co cztery - dieta. Nadciśnienie rozwinęło się u 35 000 osób.
Choć głównym źródłem flawonoidów była herbata, okazało się, że najsilniejsze działanie mają owoce bogate w antocyjany, zwłaszcza borówka amerykańska i - w mniejszym stopniu - truskawki.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA