Źródło: wikipedia.org
Zastępując biały ryż ryżem brązowym oraz chlebem pełnoziarnistym można zmniejszyć rzyzyko zachorowania na cukrzycę nawet o jedną trzecią - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".
Jak twierdzą naukowcy z Harvardu, biały ryż zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu II, ponieważ powoduje szybkie podnoszenie się poziomu cukru we krwi. Natomiast ryż brązowy - podobnie jak inne pełnoziarniste produkty - uwalnia glukozę powoli, stopniowo. Biały ryż to ryż brązowy, z którego usunięto otręby oraz część zarodka.
Wyniki uzyskane przez zespół doktora Qi Suna z Harvardu mogą być podważone, ponieważ oparto je na ankietach, przeprowadzonych wśród 200 000 Amerykanów - być może osoby jedzące dużo białego ryżu po prostu prowadzą mniej zdrowy tryb życia.
Po uwzględnieniu wieku i innych czynników sprzyjających cukrzycy okazało się, że osoby spożywające tygodniowo 5 lub więcej 150-gramowych porcji ryżu białego ryżu były o 17 procent bardziej narażone na cukrzycę niż ci, którzy zadowalali się miseczką ryżu miesięcznie.
Natomiast jedzenie brązowego ryżu miało efekt przeciwny - zapobiegało pojawieniu się cukrzycy. 1-2 porcje brązowego ryżu tygodniowo zmniejszały ryzyko cukrzycy o 11 procent w porównaniu z jedną miseczką na miesiąc. Autorzy badań oceniają, że zastąpienie 1/3 porcji białego ryżu brązowym zmniejszyłoby ryzyko cukrzycy o 16 procent, a całkowite zastąpienie białego ryżem brązowym, makaronem i chlebem pełnoziarnistym dałoby redukcję ryzyka o 1/3.
Jak twierdzą naukowcy z Harvardu, biały ryż zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu II, ponieważ powoduje szybkie podnoszenie się poziomu cukru we krwi. Natomiast ryż brązowy - podobnie jak inne pełnoziarniste produkty - uwalnia glukozę powoli, stopniowo. Biały ryż to ryż brązowy, z którego usunięto otręby oraz część zarodka.
Wyniki uzyskane przez zespół doktora Qi Suna z Harvardu mogą być podważone, ponieważ oparto je na ankietach, przeprowadzonych wśród 200 000 Amerykanów - być może osoby jedzące dużo białego ryżu po prostu prowadzą mniej zdrowy tryb życia.
Po uwzględnieniu wieku i innych czynników sprzyjających cukrzycy okazało się, że osoby spożywające tygodniowo 5 lub więcej 150-gramowych porcji ryżu białego ryżu były o 17 procent bardziej narażone na cukrzycę niż ci, którzy zadowalali się miseczką ryżu miesięcznie.
Natomiast jedzenie brązowego ryżu miało efekt przeciwny - zapobiegało pojawieniu się cukrzycy. 1-2 porcje brązowego ryżu tygodniowo zmniejszały ryzyko cukrzycy o 11 procent w porównaniu z jedną miseczką na miesiąc. Autorzy badań oceniają, że zastąpienie 1/3 porcji białego ryżu brązowym zmniejszyłoby ryzyko cukrzycy o 16 procent, a całkowite zastąpienie białego ryżem brązowym, makaronem i chlebem pełnoziarnistym dałoby redukcję ryzyka o 1/3.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA