Barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Niejadki można zachęcić do zdrowszych posiłków, dbając tylko i wyłącznie o kolor na talerzu. Szczególnie atrakcyjne dla dzieci są kompozycje pokarmów złożone z siedmiu różnych elementów w sześciu kolorach - obliczyli naukowcy.
Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".
"To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców" - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej".
Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.
"W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory" - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.
"O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na +smaku, zapachu i składzie+, teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany" - dodaje.
Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".
"To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców" - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej".
Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.
"W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory" - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.
"O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na +smaku, zapachu i składzie+, teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany" - dodaje.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA