Fot. NCI
Choć bakterie są prostymi jednokomórkowcami, mogą wyczuwać zapachy - informuje "Biotechnology Journal".
Wcześniej naukowcy odkryli, że bakterie mogą reagować na światło, zmieniają też ekspresję swoich genów pod wpływem niektórych materiałów - co można uznać za odpowiednik dotyku. Bakterie reagują na substancje, z którymi wchodzą w bezpośredni kontakt - co jest w pewnym sensie odpowiednikiem smaku.
Natomiast wyczuwanie obecności związków unoszących się w powietrzu to całkiem inna umiejętność, odpowiadająca zmysłowi węchu. Dotychczas uważano, że węch występuje wyłącznie u organizmów wielokomórkowych.
Jak wykazali naukowcy z brytyjskiego Newcastle University, pospolite bakterie glebowe potrafią wyczuwać obecność w powietrzu amoniaku i reagować na nią.
Zespół doktora Reinderta Nijada namnażał bakterie Bacillus licheniformis w cylindrach, zawierających różne pożywki. Pod wpływem amoniaku uwalniającego się z sąsiednich kolonii, bakterie w pobliskich naczyniach tworzyły lepkie warstwy - biofilmy.
Węch pozwala wykrywać substancje znacznie bardziej lotne niż te wyczuwane smakiem, a co za tym idzie, możliwe jest wyczucie bardzo odległego źródła zapachu. W przypadku bakterii może chodzić o zapach innych bakterii, z którymi konkurują o pożywienie.
Sądząc z występowania węchu u bakterii, zmysł ten musiał się pojawić znacznie wcześniej w toku ewolucji, niż się wcześniej wydawało.
Dzięki odkryciu brytyjskich badaczy możliwe będzie lepsze zrozumienie - i zwalczanie - biofilmów, tworzonych przez bakterie na przykład na powierzchni medycznych implantów czy cewników, na zębach czy w instalacjach przemysłowych i na kadłubach statków.
Wcześniej naukowcy odkryli, że bakterie mogą reagować na światło, zmieniają też ekspresję swoich genów pod wpływem niektórych materiałów - co można uznać za odpowiednik dotyku. Bakterie reagują na substancje, z którymi wchodzą w bezpośredni kontakt - co jest w pewnym sensie odpowiednikiem smaku.
Natomiast wyczuwanie obecności związków unoszących się w powietrzu to całkiem inna umiejętność, odpowiadająca zmysłowi węchu. Dotychczas uważano, że węch występuje wyłącznie u organizmów wielokomórkowych.
Jak wykazali naukowcy z brytyjskiego Newcastle University, pospolite bakterie glebowe potrafią wyczuwać obecność w powietrzu amoniaku i reagować na nią.
Zespół doktora Reinderta Nijada namnażał bakterie Bacillus licheniformis w cylindrach, zawierających różne pożywki. Pod wpływem amoniaku uwalniającego się z sąsiednich kolonii, bakterie w pobliskich naczyniach tworzyły lepkie warstwy - biofilmy.
Węch pozwala wykrywać substancje znacznie bardziej lotne niż te wyczuwane smakiem, a co za tym idzie, możliwe jest wyczucie bardzo odległego źródła zapachu. W przypadku bakterii może chodzić o zapach innych bakterii, z którymi konkurują o pożywienie.
Sądząc z występowania węchu u bakterii, zmysł ten musiał się pojawić znacznie wcześniej w toku ewolucji, niż się wcześniej wydawało.
Dzięki odkryciu brytyjskich badaczy możliwe będzie lepsze zrozumienie - i zwalczanie - biofilmów, tworzonych przez bakterie na przykład na powierzchni medycznych implantów czy cewników, na zębach czy w instalacjach przemysłowych i na kadłubach statków.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA