Naturalne sposoby wzmacniania odporności
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Naturalne sposoby wzmacniania odporności

Naturalne sposoby wzmacniania odporności

POCZEKALNIA. Szepty

Lek. med. Krzysztof Kozbur

zdrowemiasto.pl | dodane 28-01-2013

Lek. med. Krzysztof Kozbur - lekarz medycyny pracy, chirurg ortopeda, traumatolog
 
Za oknem piękna i mroźna zima, a wraz z nią jak zwykle nadszedł okres przeziębień i kolejek w aptekach. Co zrobić żeby nie chorować? Na początek trzeba zrozumieć skąd biorą się przeziębienia i jak łatwo można ich uniknąć, wzmacniając odporność bez pomocy środków farmakologicznych.

System immunologiczny doskonale chroni nasz organizm przed wszelkimi bakteriami, wirusami, pasożytami i grzybami. Zapobiega wnikaniu toksyn i zwalcza infekcje, ale musimy pamiętać o stymulowaniu go. Zaniedbany może zawodzić, szczególnie przy niesprzyjającej aurze. Na jego funkcjonowanie wpływa wiele czynników, zarówno zewnętrznych takich jak brak higieny, zanieczyszczona woda czy niedostosowany ubiór, jak i wewnętrznych, na przykład brak snu czy aktywności fizycznej, stres i nieodpowiednie odżywianie. Głównym winowajcą jest źle zbilansowana dieta uboga w białko i witaminy.

Tak naprawdę by pomóc naszej odporności wystarczy stosować się do podstawowych zasad żywienia.
 
  • Śniadanie – nigdy nie  zapominaj o najważniejszym posiłku w ciągu dnia czyli śniadaniu, jedz regularnie, minimum trzy posiłki dziennie

  • Warzywa i owoce – urozmaić dietę spożywając jak najwięcej sezonowych warzyw (brokuły, kalafior, dynia, brukselka, buraki, kapusta, marchewka, pietruszka, seler, pasternak, cykoria, rzepa) i owoców, głównie cytrusów – codzienne spożywanie grejpfruta wzmacnia odporność i wspomaga trawienie, należy jednak pamiętać aby nie popijać lekarstw sokiem z grejpfruta. Korzystaj z kiszonek, przetworów, suszonych owoców i orzechów.

  • Pełne ziarno – pamiętaj o produktach zbożowych, szczególnie tych pełnoziarnistych. Jedz  pieczywo razowe, wszelkie rodzaje kaszy, płatki owsiane oraz rośliny strączkowe, które są nieocenionym źródłem witamin z grupy B i białka.

  • Przyprawy – ogranicz zużycie soli oraz cukru, staraj się doprawiać potrawy rozgrzewającymi przyprawami takimi jak curry, ostra papryka, pieprz czy kurkuma, a cukier jak najczęściej zastępuj miodem.

  • Tłuszcze – ogranicz tłuszcze, zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne, dużo zdrowsze i łatwiej przyswajalne przez organizm.

  • Mięso – spożywaj nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, wybieraj mięso chude. W pozostałe dni zastąp je daniami z ryb i roślin strączkowych.

  • Woda – pij dużo wody, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Zimą pamiętaj również o sokach warzywnych i owocowych, rozgrzewających herbatach owocowych i kakao.

  • Aktywność – zima to doskonały czas na jazdę na nartach, łyżwach czy spacery. Aktywność i relaks są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Pamiętaj o tym aby zawsze dostosować ubiór do temperatury panującej na zewnątrz, założenie zbyt ciepłego ubrania może spowodować przegrzanie organizmu co grozi przeziębieniem.  

Co zrobić, gdy mimo wszystko nasza odporność nie radzi sobie ze zmasowanym atakiem zarazków i chłodu? Na to pytanie najlepszą odpowiedź mają nasze babcie. Kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie, nie musimy od razu sięgać po lekarstwa, wystarczy przejrzeć kuchenne szafki.

miod_660.jpg

Jednym z najlepszych leków, które daje nam natura jest miód. Miód zabija bakterie, łagodzi ból gardła i ułatwia odkrztuszanie, działa kojąco i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Pamiętaj, że pszczoły przez działalność człowieka giną, nie wspieraj ich karmienia antybiotykami i cukrem, zawsze wybieraj ekologiczne, naturalne miody. Staraj się również kupować miody z Polski by ograniczyć transport. Na szczęście mamy dostęp do doskonałych polskich produktów. Wybierając taki miód mamy przede wszystkim gwarancje wyjątkowego smaku, wartości odżywczych i co równie ważne nie szkodzimy naturze.

Kolejnym niezawodnym pomocnikiem w walce z chorobami jest imbir. W ludowej medycynie Wschodu od lat używany  do większości receptur. Obniża gorączkę, łagodzi kaszel i również działa antybakteryjnie. Wybieraj świeży imbir, który po obraniu ze skórki można dodawać do warzyw, zup, ciast, konfitur a nawet herbaty. Po powrocie z zimowego spaceru można przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z miodem, cytryną i utartym kawałkiem imbiru. Cytrynę i miód zawsze dodawaj do lekko przestudzonej herbaty, we wrzątku tracą swoje właściwości.

Stosowanym od czasów starożytnych naturalnym antybiotykiem jest czosnek. Czosnek zwalcza infekcje i pobudza odporność, pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i działa wykrztuśnie. Czosnek kojarzy się przede wszystkim z mocnym aromatem, ale to właśnie allicyna, składnik wonny, ma tak znakomite właściwości. Warto jesienią i zimą dodawać do jedzenia jak najwięcej czosnku. Każdy na pewno zna też napój z ciepłego mleka, miodu i czosnku, tak chętnie podawany przez babcie.

Również cebula znana jest z właściwości bakteriobójczych, poza tym oczyszcza krew i pomaga w odkrztuszaniu. Pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, ułatwiając ich oczyszczanie. Doskonałym lekiem na kaszel jest domowy syrop przygotowany z posiekanej cebuli z dodatkiem cukru.

Pomocne w walce z chorobami mogą być też maliny, kwiaty i owoce czarnego bzu oraz jeżówka purpurowa.

Stymulując układ immunologiczny naturalnymi, sprawdzonymi metodami na pewno unikniemy w tym roku lekarzy, a zamiast stać w kolejkach, będziemy mogli w pełni cieszyć się zimą i jej urokami. Jeśli będziemy pamiętać, że zasady dotyczące zdrowego odżywiania są uniwersalne i należy stosować je przez cały rok, unikniemy nie tylko przeziębień, ale także znacznie poważniejszych chorób wynikających ze złej diety. Dzięki zmianie swoich nawyków, szybko przekonasz się, że zima nie jest taka zła.

Lek. med. Krzysztof Kozbur, 28-01-2013, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe