Rola żywienia medycznego w szybszym powrocie do zdrowia
POCZEKALNIA. SZEPTY
Zbilansowana dieta to nie tylko profilaktyczny sposób dbania o własne zdrowie, ale również ważny element w rekonwalescencji. Dowiedz się, czym jest żywienie medyczne, kiedy warto je włączyć i dlaczego może przyspieszyć powrót do zdrowia.
Żywieniem medycznym nazywamy suplementy pokarmowe, dzięki którym realizowane jest leczenie żywieniowe. Są to specjalistyczne odżywki, zawierające zbilansowane witaminy i minerały oraz składniki odżywcze, odpowiadające zapotrzebowaniu organizmu chorego. Żywienie medyczne jest powszechnie dostępne w aptekach, na stronach producenta, np. MojFresubin.pl, stanowi również element terapii na niektórych oddziałach szpitalnych.
Żywienie medyczne ma na celu zapobieganie niedożywieniu u pacjentów, u których występuje ryzyko niedostatecznego dostarczania składników odżywczych z tradycyjnych posiłków.
Okres rekonwalescencji jest czasem bardzo wymagającym dla organizmu pacjenta. W jego ciele zachodzą wzmożone procesy metaboliczne i regeneracyjne, które wymagają nie tylko energii, ale również składników budulcowych. Dietetyczne zapotrzebowanie jakościowe i ilościowe może być nawet o kilkadziesiąt procent większe, niż z czasu przed chorobą! Dostarczenie takiej ilości składników odżywczych z tradycyjną dietą może być jednak utrudnione. Po pierwsze, osoby powracające do zdrowia często skarżą się na umiarkowany apetyt. Po drugie, wiele ciężkich chorób powoduje problemy z układem trawiennym. Po trzecie, niektóre intensywne terapie, takie jak radiologia czy chemioterapia, znacząco zwiększają zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze przy jednoczesnym ograniczaniu łaknienia.
W takich przypadkach rola żywienia medycznego jest nieoceniona. Odżywki medyczne są łatwo przyswajalne i wysokoskoncentrowane. Oznacza to, że niewielka objętość odżywki w płynie czy proszku pozwala wyrównać deficyty energetyczne i jakościowe. Żywienie medyczne to prosty sposób na uzupełnienie diety chorego lub - jeśli jego kondycja tego wymaga - zastąpienie całkowicie tradycyjnych posiłków odżywkami dojelitowymi lub pozajelitowymi.
Żywienie medyczne przeważnie towarzyszy choremu już od czasu choroby. Jednak w niektórych przypadkach dopiero w okresie rekonwalescencji zachodzi potrzeba uzupełnienia jego diety odpowiednimi preparatami. Tak najczęściej dzieje się w chorobach nagłych, w okresie okołooperacyjnym czy wszelkich stanach wymagających nagłej i stosunkowo krótkotrwałej hospitalizacji, za to długotrwałej rekonwalescencji. Większość operacji, zwłaszcza tych wymagających otwarcia jamy brzusznej, związanych jest z czasowym ograniczeniem produktów, które rekonwalescent może spożywać. Żywienie medyczne jest lekkostrawne, pozbawione substancji potencjalnie uczulających i szkodliwych, takich jak gluten czy laktoza. O tym, kiedy i jaki rodzaj suplementów pokarmowych powinien zostać włączony, decyduje lekarz prowadzący, często w konsultacji z dietetykiem.
Nie. Odżywki medyczne są najczęściej stosowane przez osoby przewlekle chore, szczególnie pacjentów onkologicznych, diabetyków, osoby z niewydolnością nerek i wątroby, ale to również preparat stosowany jako uzupełnienie diety seniorów czy dzieci. Żywienie medyczne jest idealnym sposobem na uzupełnienie składników odżywczych u osób, które są w okresie pooperacyjnym (niezależnie od przyczyny operacji), po obciążającej chorobie czy antybiotykoterapii. Jak każdy suplement diety, również i suplementy pokarmowe powinny być zawsze konsultowane z lekarzem prowadzącym - ze względu na bogaty w witaminy i minerały skład, niewskazane jest przedawkowanie produktu.
Co to jest żywienie medyczne?
Żywieniem medycznym nazywamy suplementy pokarmowe, dzięki którym realizowane jest leczenie żywieniowe. Są to specjalistyczne odżywki, zawierające zbilansowane witaminy i minerały oraz składniki odżywcze, odpowiadające zapotrzebowaniu organizmu chorego. Żywienie medyczne jest powszechnie dostępne w aptekach, na stronach producenta, np. MojFresubin.pl, stanowi również element terapii na niektórych oddziałach szpitalnych.
Żywienie medyczne ma na celu zapobieganie niedożywieniu u pacjentów, u których występuje ryzyko niedostatecznego dostarczania składników odżywczych z tradycyjnych posiłków.
Żywienie medyczne a rekonwalescencja
Okres rekonwalescencji jest czasem bardzo wymagającym dla organizmu pacjenta. W jego ciele zachodzą wzmożone procesy metaboliczne i regeneracyjne, które wymagają nie tylko energii, ale również składników budulcowych. Dietetyczne zapotrzebowanie jakościowe i ilościowe może być nawet o kilkadziesiąt procent większe, niż z czasu przed chorobą! Dostarczenie takiej ilości składników odżywczych z tradycyjną dietą może być jednak utrudnione. Po pierwsze, osoby powracające do zdrowia często skarżą się na umiarkowany apetyt. Po drugie, wiele ciężkich chorób powoduje problemy z układem trawiennym. Po trzecie, niektóre intensywne terapie, takie jak radiologia czy chemioterapia, znacząco zwiększają zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze przy jednoczesnym ograniczaniu łaknienia.
W takich przypadkach rola żywienia medycznego jest nieoceniona. Odżywki medyczne są łatwo przyswajalne i wysokoskoncentrowane. Oznacza to, że niewielka objętość odżywki w płynie czy proszku pozwala wyrównać deficyty energetyczne i jakościowe. Żywienie medyczne to prosty sposób na uzupełnienie diety chorego lub - jeśli jego kondycja tego wymaga - zastąpienie całkowicie tradycyjnych posiłków odżywkami dojelitowymi lub pozajelitowymi.
Kiedy włączyć żywienie medyczne?
Żywienie medyczne przeważnie towarzyszy choremu już od czasu choroby. Jednak w niektórych przypadkach dopiero w okresie rekonwalescencji zachodzi potrzeba uzupełnienia jego diety odpowiednimi preparatami. Tak najczęściej dzieje się w chorobach nagłych, w okresie okołooperacyjnym czy wszelkich stanach wymagających nagłej i stosunkowo krótkotrwałej hospitalizacji, za to długotrwałej rekonwalescencji. Większość operacji, zwłaszcza tych wymagających otwarcia jamy brzusznej, związanych jest z czasowym ograniczeniem produktów, które rekonwalescent może spożywać. Żywienie medyczne jest lekkostrawne, pozbawione substancji potencjalnie uczulających i szkodliwych, takich jak gluten czy laktoza. O tym, kiedy i jaki rodzaj suplementów pokarmowych powinien zostać włączony, decyduje lekarz prowadzący, często w konsultacji z dietetykiem.
Czy żywienie medyczne jest tylko dla przewlekle chorych?
Nie. Odżywki medyczne są najczęściej stosowane przez osoby przewlekle chore, szczególnie pacjentów onkologicznych, diabetyków, osoby z niewydolnością nerek i wątroby, ale to również preparat stosowany jako uzupełnienie diety seniorów czy dzieci. Żywienie medyczne jest idealnym sposobem na uzupełnienie składników odżywczych u osób, które są w okresie pooperacyjnym (niezależnie od przyczyny operacji), po obciążającej chorobie czy antybiotykoterapii. Jak każdy suplement diety, również i suplementy pokarmowe powinny być zawsze konsultowane z lekarzem prowadzącym - ze względu na bogaty w witaminy i minerały skład, niewskazane jest przedawkowanie produktu.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA