Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspiera…

Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?

POCZEKALNIA. Szepty

BRC

zdrowemiasto.pl | dodane 02-02-2024

Zdjęcie ilustracyjne
 
Okres zimowy to czas, w którym przeziębienie łapie nas częściej. Regularnie wzmacniając układ odpornościowy, możemy znacząco zmniejszyć ryzyko infekcji. Jak to zrobić?

Przeziębienie – dlaczego nas dopada?


Szacuje się, że osoby dorosłe średnio 2-4 razy w roku zapadają na przeziębienie. Najwięcej infekcji obserwuje się od października do marca. Przeziębienie powodowane jest przez wirusy przenoszące się z człowieka na człowieka drogą kropelkową. Najczęściej czynnikiem sprawczym są rynowirusy. Przeziębieniu towarzyszy ból gardła, katar, kaszel o małym lub umiarkowanym nasileniu, ból gardła i niewielkie osłabienie. Z reguły objawy utrzymują się około 7 dni.

Przeziębienie częściej rozwija się u osób z osłabionym układem odpornościowym, przewlekle zestresowanych, przemęczonych, stosujących używki, złą dietą, zaburzeniami snu i niską aktywnością fizyczną. Bardziej narażone są także osoby pracujące lub przebywające często w dużych skupiskach ludzkich. Nie bez znaczenia pozostaje podstawa - dobieranie odpowiedniego ubioru do panujących warunków atmosferycznych czy niewychodzenie z domu z mokrymi włosami.

Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?

Nasz styl życia ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, w tym funkcjonowanie układu immunologicznego. Przez zbyt szybkie tempo życia, niedobór snu i ciągły stres dużo częściej chorujemy. Szczególnie niekorzystny wpływ na organizm ma stres. Niestety dość trudno go wyeliminować z życia. Można nauczyć się lepiej sobie z nim radzić. Pomocne w tym celu będą techniki relaksacyjne takie jak medytacja, joga czy aromaterapia.

Przeziebienie.jpg

Z pomocą przychodzą również adaptogeny – naturalne roślinne substancje zwiększające odporność organizmu na stres np. ashwagandha, różeniec górski, żeń-szeń, gotu kola, traganek błoniasty, schisandra. Warto dbać także o zdrowy sen. Niedosypianie i przemęczenie organizmu przyczynia się do spadku odporności.

Istotnym elementem wspierania organizmu jest zdrowa, zbilansowana dieta: codzienne spożywanie warzyw i owoców, regularność posiłków, unikanie smażenia, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych i cukru, wybieranie naturalnych produktów bez sztucznych barwników i konserwantów.

W diecie, poza warzywami i owocami, powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie oraz zdrowe tłuszcze roślinne zawarte m.in. w oliwie, orzechach, oleju z czarnuszki.

W żywności zawarte są witaminy, składniki odżywcze i minerały, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zalicza się do nich m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę Ci D, cynk, produkty pochodzenia pszczelego (miód, propolis, pierzga, pyłek pszczeli), probiotyki oraz prebiotyki. Całość uzupełnia codzienna aktywność fizyczna.

Zioła na odporność

O odporność powinno się dbać cały rok. Będzie to procentowało, w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Istnieje wiele surowców roślinnych, które korzystnie wpływają na odporność. Najbardziej znana jest jeżówka purpurowa. Zwiększa ona odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Posiada właściwości immunostymulujące i przeciwzapalne, a także poprawia wydolność oddechową. Aloes także wzmacnia układ odpornościowy. Pobudza do podziału i wzrostu limfocyty z grupy B i T. Ponadto stymuluje aktywację makrofagów.

Korzeń traganka błoniastego jest bogaty w wiele związków aktywnych takich jak polisacharydy, flawonoidy, izoflawony czy saponiny. Działają one przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, adaptogennie i stymulują fagocytozę. Tarczyca bajkalska zawiera liczne flawonoidy. Działają one immunostymulująco, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Kolejną popularną rośliną w fitoterapii jest żeń-szeń, stosowany w medycynie od wieków. Zwiększa wydzielanie substancji, które biorą udział w reakcji odpornościowej, w tym immunoglobulin oraz interleukin. Stymuluje limfocyty T i komórki NK. Ponadto jest jednym z adaptogenów, zmniejszając negatywny wpływ bodźców stresowych na organizm.

  • Krzysik, Monika, Jadwiga Biernat, and Halina Grajeta. "Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka." Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
  • dr n.med Agnieszka Sut „Czy przeziębienie może być groźne dla zdrowia?” adres: https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/czy-przeziebienie-moze-byc-grozne-dla-zdrowia,539.html [dostęp: 30.01.2024]
  • Gajewski P. Interna Szczeklika. Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2022.
  • Lamer-Zarawska, E. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013.

BRC, 02-02-2024, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe