Leczenie grypy jelitowej - jak to skutecznie zrobić?
POCZEKALNIA. Szepty
Grypa jelitowa - co to takiego?
Grypa jelitowa, znana powszechnie pod nazwą grypy żołądkowej bądź jelitówki, to choroba zakaźna układu pokarmowego, z reguły wywoływana przez rotawirusy (w przypadku dzieci) oraz norowirusy (u osób dorosłych). To przypadłość, przed zarażeniem której bardzo trudno jest się uchronić, a gdy już wystąpi, pozostaje jedynie jej zwalczanie. Wymienione bakterie zwyczajnie „wbijają się” w strukturę błony śluzowej w jelicie, powodując pojawienie się infekcji. Zakażenie może wystąpić przez kontakt z osobą chorą lub spożycie nieodpowiednio przygotowanego posiłku. Warto jednak pamiętać o tym, że nie tylko wirusy są odpowiedzialne za rozwój tej przypadłości. Obecność niektórych szczepów bakterii również może mieć wpływ na zachorowania na grypę żołądkową - takie gatunki jak Campylobacter jejuni (większość zakażeń pojawia się po kontakcie z drobiem) czy Escherichia coli i Campylobacter. Tak zwana biegunka podróżnych również jest jedną z form grypy jelitowej i często dotyka osoby zażywające antybiotyki. I choć najczęściej objawy jelitówki utrzymują się najwyżej przez kilka dni, potrafią w dosyć skuteczny sposób zaburzyć normalne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Pod tym względem, jelitówka jest zresztą podobna do zwykłej grypy.
Z reguły, pierwsze objawy zakażenia wirusami powodującymi grypę żołądkową zaczynają się pojawiać po upływie co najmniej 12 godzin od momentu kontaktu z wirusem, lecz mogą ujawnić się w ciągu trzech dni od chwili zakażenia. Ogólnie rzecz biorąc, dzieci są znacznie bardziej narażone na wystąpienie jelitówki niż osoby dorosłe. Dzieje się tak nie tylko ze względu na słabszy poziom odporności u dzieci, lecz również z powodu relatywnie gorszego poziomu higieny.
Objawy jelitówki
Jak rozpoznać wystąpienie grypy jelitowej? W zasadzie, objawy tej przypadłości są na tyle dokuczliwe, że praktycznie trudno pomylić ją z jakąkolwiek inną chorobą, lecz jednocześnie warto wiedzieć, czym ta przypadłość się objawia, gdyż pozwoli to na skuteczne działanie. Jednym z podstawowych objawów grypy jelitowej jest występowanie obfitych, wodnistych biegunek oraz wymiotów. Zwyczajowo, ten pierwszy objaw trwa przez 2-3 dni, choć czasami rozwija się do tego stopnia, ze potrafi dokuczać przez ponad tydzień. Czasami tym objawom towarzyszą także dokuczliwe, kurczowe bóle brzucha, które często pojawiają się nawet po zakończeniu choroby. Dodatkowo, w niektórych przypadkach jelitówka powoduje wystąpienie gorączki, bólu głowy czy mięśni, a także ogólne osłabienie.
Jak leczyć grypę jelitową?
Nie ma, póki co, skutecznego lekarstwa, które pozwalałoby na całkowite zapobieganie wystąpieniu grypy jelitowej. Na szczęście, dostępne są środki, które w pewnym stopniu łagodzą przebieg choroby, jak choćby środek opisany pod tym linkiem - http://www.stoperan.pl/jak-leczyc-grype-zolodkowa.html i umożliwiają leczenie grypy. Walka z grypą żołądkową to zdecydowanie nierówne starcie - organizm jest do tego stopnia osłabiony, że większość starań nie przynosi od razu spodziewanego rezultatu. Warto jednak pamiętać o pewnych działaniach prewencyjnych w trakcie trwania jelitówki.
Przede wszystkim, należy zadbać o dobre nawodnienie organizmu. Ciągłe biegunki oraz wymioty powodują, że z organizmu wydalane są istotne dla kondycji ludzkiego ciała elementy, jak magnez, wapń czy choćby soda. Aby skutecznie je uzupełnić, warto pić dużo niegazowanej wody zawierającej solidną porcję elektrolitów. Doraźnie można się także wspomagać dostępnymi na rynku środkami zawierającymi elektrolity. Na pewno nie zaszkodzi także jedzenie jogurtów, które przyniosą ulgę zmęczonym biegunką i wymiotami jelitom. Niemal na pewno objawom grypy jelitowej towarzyszyć będzie także zwiększone łaknienie, jednak tu pojawia się pewien problem - z reguły, w okresie trwania grypy, organizm niemal od razu wydali większość produktów żywnościowych. Jednym ze sposobów leczenia grypy jest dostarczanie neutralnych produktów, takich jak gotowane kartofle i marchew, a także banany lub ryż, w ostateczności kasza manna. Tego rodzaju pokarmy nie powinny wywoływać wymiotów czy biegunki w organizmie.
Kiedy atakuje wirus?
Na zakażenie należy szczególnie uważać w okresie jesienno-zimowym, kiedy to odporność ludzkiego organizmu jest znacznie osłabiona. Aby uniknąć zakażenia, należy w tym okresie szczególnie dbać o higienę - często myć ręce, a także unikać wkładania brudnych rąk do ust czy nosa. Picie nieprzegotowanej wody również tworzy idealne środowisko dla rozwoju choroby.
Grypa żołądkowa może dopaść każdego. Mając jednak świadomość tego, co ją wywołuje oraz wiedząc jak leczyć tę przypadłość, można zminimalizować skutki.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale