Espresso, cappuccino czy mokka? Picie kawy oczami psychologa
POCZEKALNIA. Szepty
Kawa należy do najchętniej pitych napojów na świecie. Pije się ją na całym globie, jednak sposoby jej przyrządzania różnią się od siebie, sprawiając, że aromatyczny napój jest częścią kultury.
W Polsce do niedawna dużą popularnością cieszyła się tzw. plujka, czyli kawa zaparzana bezpośrednio w szklance (najlepiej tej z cienkiego szkła, w plecionym koszyczku), ale z czasem na popularności zyskały jej włoskie koleżanki, m.in. cappuccino. Warto wiedzieć, że psychologowie od dawna podkreślają rolę kawowych rytuałów zarówno w indywidualnym kształtowaniu się jednostki, jak i w procesie socjalizacji. Zaglądając do cudzej filiżanki można bowiem poznać człowieka niemal na wskroś.
Powiedz mi, jaką kawę pijesz, a powiem ci, kim jesteś
W opinii psychologów rodzaj pitej kawy może wiele powiedzieć o człowieku. Według badaczy zamiłowanie do gorzkiego, intensywnego i szybko pobudzającego espresso dotyczy osób aktywnych, stąpających twardo po ziemi i lubiących wyzwania. Mocny smak kawy podkreśla wyraziste cechy charakteru zdobywców mężnie dążących do celu. Z kolei osoby o łagodnym usposobieniu znacznie częściej sięgają po filiżankę łagodnego cappuccino lub latte. Delikatny smak kawy i niewielkie właściwości pobudzające to świetne tło dla popołudnia w domu, które uwielbiają domatorzy i cisi indywidualiści. Buntownicy i nonkonformiści są natomiast często spotykani w towarzystwie niedbale zaparzonej mocnej kawy po turecku. Wyrazisty smak napoju podkreśla bowiem ich indywidualizm i przeciwstawianie się panującym modom na wyszukane kawy (np. cappuccino, https://www.dolce-gusto.pl/cappuccino) pite w eleganckich filiżankach lub papierowych kubkach.
Ulubiony kubek - ulubiony smak
Psychologowie, m.in. Tom Stafford z Sheffield University, są przekonani, że... kubek ma znaczenie. Ich analizy potwierdziły bowiem zależność pomiędzy ulubionym naczyniem a smakiem napoju. Badani pacjenci zostali poproszeni o wypicie swojego najbardziej lubianego rodzaju kawy (m.in. espresso i cappuccino) z różnych szklanek, kubków i filiżanek. Okazało się, że ten sam napój najlepiej smakował w ulubionym kubku respondenta. Picie kawy w naczyniu, które nie przypadło do gustu badanym, nie sprawiało im przyjemności, a dla niektórych było wręcz irytujące.
Poranne espresso, popołudniowe cappuccino
Specjaliści zauważyli, że rano zdecydowanie chętniej sięgamy po espresso, po południu lub nawet wieczorem w dłoni ląduje filiżanka delikatniejszego cappuccino. Ta zależność podkreśla rytm dnia. Człowiek potrzebuje pobudzenia i energii o poranku, ponieważ czeka na niego wiele zadań i wyzwań w najbliższych kilkunastu godzinach. Z kolei po powrocie do domu przychodzi pora na relaks i odpoczynek, dlatego chętnie sięgamy po mleczne kawy, m.in. cappuccino i latte, które kojarzą się z delikatnością i subtelnością. Picie różnych rodzajów aromatycznego napoju wpływa nie tylko na somatykę (zawartość kofeiny w poszczególnych rodzajach kawy), ale również na psychikę.
Ekspres i plujka - rytuały picia i parzenia kawy
Jeszcze dwadzieścia czy trzydzieści lat temu w polskich domach królowała, tzw. plujka, czyli kawa z fusami. Jej picie odgrywało niezwykle ważną rolę społeczną, ponieważ w czasach PRL zdobycie wymarzonych ziaren było nie lada wyzwaniem. Celebrowano więc picie wątpliwej jakości napoju, który ze względu na niedostępność, smakował jak najwybitniejsze włoskie cappuccino. Obecnie Polacy coraz częściej doceniają dobrą kawę z ekspresu, który z rok na rok staje się wyposażeniem większej liczby domów. Nic dziwnego. Przyrządzenie aromatycznej i pobudzającej filiżanki o poranku jest banalnie proste, a smaku domowej kawy może pozazdrościć niejedna kawiarnia. Mimo że współcześnie nie ma problemów z dostępnością kawy, jej picie i parzenie wciąż odgrywa ważną solę społeczną. Wspólne przygotowywanie i picie napoju to doskonała okazja do codziennej rozmowy wśród domowników.
Na przestrzeni wieków kawa ukształtowała sobie mocną pozycję w kulturze, dlatego analiza nawyków jej picia oraz rytuałów przygotowania mówi wiele o osobach po nią sięgających. Na podstawie obserwacji upodobań kawoszy psychologowie stwierdzili, że istnieje niemała zależność pomiędzy charakterem i temperamentem człowieka a rodzajem kawy, który pije najczęściej. Specjaliści dostrzegli też rolę wspólnego picia kawy w relacjach międzyludzkich. Spotkania przy filiżance espresso czy cappuccino to coś więcej niż tylko chwila relaksu przy smacznym napoju. Okazuje się bowiem, że kawa niejako łączy ludzi i łagodzi obyczaje, dlatego jest istotnym składnikiem kultury.
W Polsce do niedawna dużą popularnością cieszyła się tzw. plujka, czyli kawa zaparzana bezpośrednio w szklance (najlepiej tej z cienkiego szkła, w plecionym koszyczku), ale z czasem na popularności zyskały jej włoskie koleżanki, m.in. cappuccino. Warto wiedzieć, że psychologowie od dawna podkreślają rolę kawowych rytuałów zarówno w indywidualnym kształtowaniu się jednostki, jak i w procesie socjalizacji. Zaglądając do cudzej filiżanki można bowiem poznać człowieka niemal na wskroś.
Powiedz mi, jaką kawę pijesz, a powiem ci, kim jesteś
W opinii psychologów rodzaj pitej kawy może wiele powiedzieć o człowieku. Według badaczy zamiłowanie do gorzkiego, intensywnego i szybko pobudzającego espresso dotyczy osób aktywnych, stąpających twardo po ziemi i lubiących wyzwania. Mocny smak kawy podkreśla wyraziste cechy charakteru zdobywców mężnie dążących do celu. Z kolei osoby o łagodnym usposobieniu znacznie częściej sięgają po filiżankę łagodnego cappuccino lub latte. Delikatny smak kawy i niewielkie właściwości pobudzające to świetne tło dla popołudnia w domu, które uwielbiają domatorzy i cisi indywidualiści. Buntownicy i nonkonformiści są natomiast często spotykani w towarzystwie niedbale zaparzonej mocnej kawy po turecku. Wyrazisty smak napoju podkreśla bowiem ich indywidualizm i przeciwstawianie się panującym modom na wyszukane kawy (np. cappuccino, https://www.dolce-gusto.pl/cappuccino) pite w eleganckich filiżankach lub papierowych kubkach.
Ulubiony kubek - ulubiony smak
Psychologowie, m.in. Tom Stafford z Sheffield University, są przekonani, że... kubek ma znaczenie. Ich analizy potwierdziły bowiem zależność pomiędzy ulubionym naczyniem a smakiem napoju. Badani pacjenci zostali poproszeni o wypicie swojego najbardziej lubianego rodzaju kawy (m.in. espresso i cappuccino) z różnych szklanek, kubków i filiżanek. Okazało się, że ten sam napój najlepiej smakował w ulubionym kubku respondenta. Picie kawy w naczyniu, które nie przypadło do gustu badanym, nie sprawiało im przyjemności, a dla niektórych było wręcz irytujące.
Poranne espresso, popołudniowe cappuccino
Specjaliści zauważyli, że rano zdecydowanie chętniej sięgamy po espresso, po południu lub nawet wieczorem w dłoni ląduje filiżanka delikatniejszego cappuccino. Ta zależność podkreśla rytm dnia. Człowiek potrzebuje pobudzenia i energii o poranku, ponieważ czeka na niego wiele zadań i wyzwań w najbliższych kilkunastu godzinach. Z kolei po powrocie do domu przychodzi pora na relaks i odpoczynek, dlatego chętnie sięgamy po mleczne kawy, m.in. cappuccino i latte, które kojarzą się z delikatnością i subtelnością. Picie różnych rodzajów aromatycznego napoju wpływa nie tylko na somatykę (zawartość kofeiny w poszczególnych rodzajach kawy), ale również na psychikę.
Ekspres i plujka - rytuały picia i parzenia kawy
Jeszcze dwadzieścia czy trzydzieści lat temu w polskich domach królowała, tzw. plujka, czyli kawa z fusami. Jej picie odgrywało niezwykle ważną rolę społeczną, ponieważ w czasach PRL zdobycie wymarzonych ziaren było nie lada wyzwaniem. Celebrowano więc picie wątpliwej jakości napoju, który ze względu na niedostępność, smakował jak najwybitniejsze włoskie cappuccino. Obecnie Polacy coraz częściej doceniają dobrą kawę z ekspresu, który z rok na rok staje się wyposażeniem większej liczby domów. Nic dziwnego. Przyrządzenie aromatycznej i pobudzającej filiżanki o poranku jest banalnie proste, a smaku domowej kawy może pozazdrościć niejedna kawiarnia. Mimo że współcześnie nie ma problemów z dostępnością kawy, jej picie i parzenie wciąż odgrywa ważną solę społeczną. Wspólne przygotowywanie i picie napoju to doskonała okazja do codziennej rozmowy wśród domowników.
Na przestrzeni wieków kawa ukształtowała sobie mocną pozycję w kulturze, dlatego analiza nawyków jej picia oraz rytuałów przygotowania mówi wiele o osobach po nią sięgających. Na podstawie obserwacji upodobań kawoszy psychologowie stwierdzili, że istnieje niemała zależność pomiędzy charakterem i temperamentem człowieka a rodzajem kawy, który pije najczęściej. Specjaliści dostrzegli też rolę wspólnego picia kawy w relacjach międzyludzkich. Spotkania przy filiżance espresso czy cappuccino to coś więcej niż tylko chwila relaksu przy smacznym napoju. Okazuje się bowiem, że kawa niejako łączy ludzi i łagodzi obyczaje, dlatego jest istotnym składnikiem kultury.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA